İlkokul fen eğitiminde harmanlanmış öğrenmenin öğrencilerin akademik başarı, motivasyon ve tutumlarına etkisi
The effect of blended learning in primary school science education on students' motivation and attitudes
- Tez No: 696895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİRİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Fen Bilgisi, Harmanlanmış Öğrenme, Motivasyon, Primary School, Science, Blended Learning, Motivation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 sürecinde bilgiye erişmek için yaşanan değişmelere bağlı olarak eğitim sistemi de değişime uğramıştır. Önceki dönemler incelendiğinde teknoloji hem uzaktan eğitimde hem de yüz yüze öğretimde sıklıkla kullanılmaktaydı. Burada uzaktan eğitimden bahsedilen mekandan bağımsız olma halidir ve çoğu zaman bu eğitim modelinde karşılıklı olarak etkileşimin verimliliği düşünülmeden yalnızca verilmesi gereken konuları anlatıp geçmekle sınırlı kalmıştır. Buradan yola çıkarak yüz yüze ve uzaktan eğitimin faydalı yanlarının birlikte kullanıldığı harmanlanmış öğrenme özellikle salgın döneminde daha da önem kazanmıştır. Öğrencilerin öğrenme stilleri birbirinden farklı olup, harmanlanmış öğrenme her bireye hitap etmektedir. Yapılan ilgili alan araştırmalarında dünya genelinde fazla sayıda çalışma bulunmasına rağmen Türkiye'de az sayıda çalışma vardır. İlköğretim düzeyinde fen eğitimi çalışması mevcut olmasına karşın yeni eğitim sisteminde fen öğretiminde harmanlanmış öğrenmeye dair çalışmalara rastlanılmamıştır. Bu sebeple yapılacak olan çalışmanın alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı ilkokul fen eğitiminde harmanlanmış öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarına, motivasyonlarına ve tutumlarına olan etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla araştırmanın deney ve kontrol grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde bir özel okulda öğrenim gören 38 3. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntem araştırması uygulanmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında yarı deneysel deney ve kontrol gruplu araştırma deseni uygulanmıştır. Deney grubu ile harmanlanmış öğrenme etkinlikleri yürütülmüş, kontrol grubunda öğretim programında önerilen öğretim etkinliklerine yer verilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Işın, Akcay, Kapıcı (2020) tarafından geliştirilen fene yönelik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin fen dersine yönelik başarılarını ölçmek amacıyla Araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi kullanılmıştır. Başarı testinin geliştirilmesinde belirli aralıklar ile uzman görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin fen dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçeği kullanılmıştır. Bununla birlikte deney grubundan beş öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Çalışmada öğrencilerin bilgileri toplanırken bilgileri gizli tutulmasına dikkat edilmiştir. Yapılan görüşmeler yazıya aktarılırken her öğrenciye bir kod isim atanmıştır. Araştırma sonucunda harmanlanmış öğrenmenin öğrencilerin fene yönelik motivasyon ve tutumları üzerinde olumlu sonuçlarının olduğu görülmüştür. Ayrıca harmanlanmış öğrenme etkinliklerine katılan öğrencilerin, fen dersine yönelik performanslarının arttığı fakat her iki grupta akademik başarılarının etkilemediği görülmüştür. Yapılan görüşmelerin sonucunda öğrencilerin harmanlanmış öğrenme etkinliklerinden zevk aldıkları sonucuna varılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
During the Covid-19 process, which affected the entire world, it has undergone changes due to changes in order to access information. In previous periods, technology was often used in both distance education and face-to-face teaching. Distance education is the state of being independent of the place mentioned here. And often in this educational model, the effectiveness of mutual interaction has been limited to talking about and passing only the issues that need to be given, without being considered. Based on this, blended learning, in which the useful aspects of face-to-face and distance education are used together, has become even more important, especially during the epidemic period. Because students ' learning styles are different from each other, they appeal to each individual because of their common feature with blended learning. Although there are many studies conducted in the relevant field research around the world, there are few studies in Turkey. Although science education work is available at the primary level, blended work in science education was not found in the new education system. For this reason, it is believed that the work that will be carried out will contribute to the field. For this purpose, studies conducted in the summer of the field were examined and an attempt was made to reach a conclusion. The aim of this study was to investigate the effect of blended learning in primary school science education on students' academic achievement, motivation and attitudes. For this purpose, the experimental (n=21) and control group (n=17) of the research consists of 38 3rd grade students studying at a private school in Güneşli, Istanbul in the 2020-2021 academic year. Mixed method was used in the research. In order to collect data; motivation scale, developed by Işın, Akcay and Kapıcı (2020), academic achievement test developed, by the researcher, and attitude scale were used. Achievement test was also checked by the experts. In addition, five students from the experimental group were interviewed. In the study, while collecting the data, attention was paid to keep all information private. While the interviews were transcribed, each student was assigned a code name. As a result of the research, blended learning has positive results on students ' motivations and attitudes towards science lessons. In addition, it was found that students receiving blended education increased their performance, but did not affect their academic achievement in both groups. As a result of the interviews, it was seen that the students enjoyed this kind of learning.