Fen eğitiminde gems yaklaşımının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin başarı, tutum, kavramsal anlama ve bilimsel süreç becerilerine etkisi
The effect of gems approach in science education on 4th grade students' achievement, attitude, conceptual understanding and scientific process skills
  1. Tez No: 971298
  2. Yazar: FATMA ÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Fen Bilimleri, GEMS, Maddenin Özellikleri, Scientific Process Skills, Science, GEMS, Properties of Matter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı GEMS yaklaşımı ile hazırlanmış ders sürecinin öğrenci başarısına, bilimsel süreç becerilerine, tutum ve görüşlerine etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada, çok disiplinli çalışmalarda sıklıkla tercih edilen karma yöntem benimsenmiştir. Araştırma sürecinde nitel ve nicel veri türleri eş zamanlı olarak toplanmıştır. Veri analizi aşamasında her iki veri türü bağımsız olarak analiz edilmiş, bulgular kendi içinde yorumlanmıştır. Bu çalışma Iğdır ilinin Karakoyunlu ilçesinde bulunan bir köy okulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini bu ilkokulda bulunan 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur, çalışmaya 18'i kız 12'si erkek 30 öğrenci dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak; Kavramsal Anlamayı Belirleme Formu, Bilimsel Süreç Becerileri Testi, Akademik Başarı Testi, Tutum Ölçeği ve Görüşme Formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda GEMS tabanlı fen öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarını anlamlı düzeyde artırdığı gözlemlenmiştir. Öğrencilerin yeterli düzeyde bilimsel süreç becerilerini kazandığı ve fen dersine yönelik tutumlarının olumlu yönde arttığı görülmüştür. Bununla birlikte öğrencilerin kavramları öğrenmede zorluk yaşadığı sonucuna varılmıştır. Nitel veriler ise öğrencilerin sürece aktif katıldığını ve GEMS tabanlı etkinliklerin kalıcı öğrenmeler sağladığını göstermiştir. Sonuçlar: Elde edilen bulgular GEMS yaklaşımının fen öğretiminde etkili olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Öğrenciler fen dersine karşı olumlu tutum geliştirerek bilimsel süreç becerilerini kazanmış ve akademik olarak ta başarı sağlamıştır Öğrencilerin terimleri anlamakta ve doğru şekilde kullanmakta güçlük çektikleri gözlemlenmiş, bu durum kavram öğretiminde bazı sınırlılıklara neden olmuştur. Buna rağmen, GEMS tabanlı etkinliklerin ders sürecine sık sık entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effects of a lesson process prepared with the GEMS approach on students' achievement, scientific process skills, attitudes, and opinions. Method: In this research, the mixed-method design, which is frequently preferred in multidisciplinary studies, was adopted. Qualitative and quantitative data were collected simultaneously during the research process. At the data analysis stage, both types of data were analyzed independently, and the findings were interpreted within themselves. This study was conducted in a village school located in the Karakoyunlu district of Iğdır province. The sample of the study consisted of 4th grade students in this primary school, and a total of 30 students, 18 girls and 12 boys, participated in the study. As data collection tools, the Conceptual Understanding Determination Form, Scientific Process Skills Test, Academic Achievement Test, Attitude Scale, and Interview Form were used. Findings: As a result of the research, it was observed that GEMS-based science teaching significantly increased students' academic achievement. Students were found to have acquired adequate levels of scientific process skills, and their attitudes toward science lessons improved positively. However, it was also concluded that students experienced difficulties in learning concepts. Qualitative data showed that students actively participated in the process and that GEMS-based activities supported permanent learning. Results: The findings revealed that the GEMS approach is effective in science teaching. Students developed positive attitudes toward science, gained scientific process skills, and achieved academic success. It was observed that students had difficulties in understanding and using terms correctly, which caused some limitations in concept teaching. Nevertheless, it is recommended that GEMS-based activities be frequently integrated into the lesson process.