Humanitarian intervention: A comparative analysis on Kosovo and East-Timor
Kosova ve Doğu Timor üzerine karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 696938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEVKET OVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Humanitarian Intervention, East Timor, Kosovo, NATO, United Nations
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Haklı savaş geleneği ve egemenlik ilkesi ile yakın bağları olan insani müdahale, uluslararası ilişkilerde oldukça tartışılan bir konudur. Müdahale etme veya müdahale etmeme kararı müdahalenin devletin egemenliğine yönelik bir tehdit mi yoksa uluslararası barış ve güvenliğin korunması için bir zorunluluk mu olduğu sorusuyla birlikte, insani müdahale tartışmasının temel sorunlarıdır. Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte uluslararası sistemdeki dönüşüm, insani müdahalelerin gerçekleşmesi olasılığını artırmıştır. BM Tüzüğü, Madde 2(4)'te formüle edildiği gibi uluslararası ilişkilerde güç kullanma tehditi ya da güç kullanımını yasaklasa da, yalnızca BM Güvenlik Konseyi onayının verildiği durumlarda BM tarafından yetkilendirilmiş müdahalelere izin verir. Bu tez çalışması, Doğu Timor ve Kosova'daki müdahaleleri insani müdahale terimini itinalı bir şekilde inceleyerek karşılaştırmaktadır. Böylece, bu çalışma aynı yıl içinde meydana gelen, paralel sonuçlar üreten, ancak farklı aktörler tarafından yürütülen bu iki müdahalenin benzer ve farklı yönlerini tartışmaktadır. Anahtar Kelimeler; Insani Müdahale, Doğu Timor, Kosova, NATO, Birleşmiş Milletler.
Özet (Çeviri)
Humanitarian intervention, which has close links with just war tradition and the principle of sovereignty, is a highly debated topic in international relations. The decision to intervene or not to intervene, together with the question of whether intervention is a threat to the state's sovereignty or a necessity for maintaining international peace and security, are the main problems of the humanitarian intervention debate. Transformation in the international system with the end of the Cold War has increased the possibility of humanitarian interventions. Though UN Charter prohibits the threat or use of force in international relations, as formulated in Article 2(4), it allows UN-authorized interventions only in cases where the UN Security Council approval is granted. This thesis compares interventions in East Timor and Kosovo through a careful examination of the term humanitarian intervention. By doing so, the thesis discusses similar and different aspects of these two interventions that occurred in the same year, produced parallel results, but carried out by different actors.