Identifying price based determinants of consumer satisfaction in discount stores: Analyzing the moderating effect of self-congruity
İndirimli mağazalarda tüketici memnuniyetinin fiyat bazlı belirleyicilerinin belirlenmesi: Kendine uyumluluğun yönlendirici etkisinin analiz edilmesi
- Tez No: 696939
- Danışmanlar: DR. ÖZGE KİREZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş memnuniyeti, Kişisel uyumluluk, Fiyat bilinci, İndirim marketleri, Sürekli indirim marketleri, shopping satisfaction, self congruity, price consciousness, discount market, hard discounters
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Müşteri mutluluğu ve memnuniyeti, uzun zamandır, küresel olarak kritik kavramlar olarak kabul edilmiştir. Son zamanlarda indirim perakendecileri de etkili bir iş planı yürütmek için müşteri memnuniyetinin önemini fark etmişlerdir ve bu alanda çalışmalar yürütmektedir. Parekendecilik sektörü; artan rekabet, daha fazla pazar analizi fırsatı ve daha yüksek tüketici beklentileri ile karakterize edilir. Bu faktörler, müşteri memnuniyeti yönetiminin temel doğasını oluşturmaktadır. Bununla birlikte, fiyat ve fiyatla ilgili değişkenlerin, tüketici satın alma tercihlerinin ve davranışlarının başlıca itici güçleri olduğu iyi bilinmesine rağmen, tüketici memnuniyeti üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı, fiyatla ilgili faktörlerin alışveriş memnuniyeti üzerindeki rolünü araştırmaktır. Araştırmanın bir diğer amacı ise, perakende mağazalarından alışveriş yapan kişilerin, alışveriş yaptıkları yerlerle kişisel uyumluluklarının moderatör etkisini Türkiye'den bir örneklemle incelemektir. Araştırmada veriler, mevcut çeşitli ölçeklerden toplanan 35 maddelik bir anket kullanılarak toplanmıştır. Örneklem, perakende mağazalardan alışveriş yapan beyaz yakalı 350 katılımcıdan oluşmakta ve veriler çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Ölçeklerin betimsel istatistikleri ve güvenirliği sunulduktan sonra, ileri düzeyde korelasyon analizi olarak farklı değişkenlerin alışveriş memnuniyeti üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için basit ve hiyerarşik analiz yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerin alışveriş memnuniyetinin anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Ayrıca alışveriş memnuniyetinin bağımsız değişkenlerin benlik uyumu ile etkileşim süresinden önemli ölçüde etkilendiği vurgulanmıştır
Özet (Çeviri)
Customer happiness and satisfaction have been globally accepted as critical notions for business success for decades. Recently, discount retailers have also noticed the importance of customer satisfaction to conduct an effective business plan. The discounter business is characterized by increasing competitiveness, more market analysis opportunities, and higher consumer expectations. These factors propose the essential nature of customer satisfaction. Price and price-related variables are well-known to be major drivers of consumer purchasing choices, however; their impact on consumer satisfaction, on the other hand, is unknown. Thus, the purpose of this research is to investigate the role of price-related factors on shopping satisfaction. Another purpose of the study is to examine the moderating effect of self-congruity on shopping in retail stores, with a sample from Turkey. In the study, data were collected using a 35-item survey which was gathered from various existing scales. The sample consists of 350 white-collar working participants who shop at retail stores and data were collected via the online survey. After presenting descriptive statics and reliability of the scales, as further correlation analysis, simple and hierhical analysis was performed to reveal the effect of different variables on shopping satisfaction. It was found that, independent variables were significant predictors of shopping satisfaction. Also, it was highlighted that shopping satisfaction was found significantly affected by the interaction term of independent variables with the self congruity.