Turkish Maarif Foundation as an element of soft power in Turkish foreign policy
Türkiye Maarif Vakfı: Türk dış politikasında yumuşak güç aracı
  1. Tez No: 696953
  2. Yazar: SELAHATTİN EMRE KARSLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Maarif Vakfı, kamu diplomasisi, yumuşak güç, Turkish Maarif Waqf, Public Diplomacy, Soft Power
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Soğuk Savaş süresince uluslararası ilişkilerin ve dış politikanın temel araçlarını sert gücün unsurları olan askeri ve ekonomik güç oluşturmuştur. Realizmin uluslararası ilişkileri domine ettiği bu dönemde güvenlik kaygıları sebebiyle devletler askeri ve ekonomik güçlerini rakip olarak gördüğü devletlerin güç kapasitelerinin önünde tutmak için büyük çaba harcamışlardır. Soğuk savaşın bitimi ise uluslararası ilişkiler, dış politika ve devletlerin tutumu ile ilgili büyük değişiklikler meydana getirmiştir. Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan yeni dünya düzeninde devletler sert güç unsurları yerine hem yumuşak güç ve kamu diplomasisi gibi daha barışçıl, diğer ülkeler ile iyi ilişkiler geliştirerek ve toplumlar üzerindeki çekicilik unsurlarını devreye sokarak nüfuz kurma yoluna gitmişlerdir. Dünyada birçok ülke cazibe unsurlarını kullanmak ve yabancı toplumları etkilemek anlamına gelen yumuşak güç ve kamu diplomasisinin dış politikalarına 20. Yüzyılın son on yılında entegre etmeye başlamışlardır. Bu minvalde kurumlar meydana getirmiş ve devlet kurumlarını da dönüştürmüştür. Türkiye ise bu alanda oldukça geç kalmasına rağmen 21. Yüzyıl boyunca dış politikasındaki dönüşüm ve meydana getirdiği kurumlar ile birlikte yumuşak güç ile kamu diplomasisini kullanmaya başlamıştır. Yurtdışında eğitim alanına verilen önem, yabancı öğrencilere verilen burslar ve yurtdışında açılan okullarda dış politikadaki dönüşümün bir yansımasıdır. Bu doktora tezinde Türkiye Maarif Vakfının faaliyetleri, dış politikadaki yeri ve kamu diplomasisine etkisi detaylı olarak incelenecektir. Bununla birlikte şu sorulara cevap aranacaktır: Türk kamu diplomasisi eğitim alanında yeterince geniş bir ağa sahip midir? Dünyadaki muadilleri olan İngiltere ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin yurtdışı eğitim alanındaki faaliyetleri ne durumdadır? Türkiye kamu diplomasisini dış politikasında uygulamakta mıdır?
Özet (Çeviri)
During the Cold War, military and economic power as elements of hard power constituted the basic instruments of international relations and foreign policy. During this period, realism dominated international relations, and due to security concerns, states put great effort to increase their military and economic power against other states that they considered rivals. The end of the Cold War, on the other hand, led to significant changes in international relations, foreign policy and state behaviors. In the new world order emerging after the Cold War, states preferred to use more peaceful methods rather than hard power in their relations with other states including both soft power and public diplomacy. They opted for developing good relations with other states and endeavored to influence societies by elements of attraction. Many countries across the world started to integrate soft power – which means using attraction element and influencing foreign societies – and public diplomacy in the last decade of the 20th century. In this context, they established new institutions in addition to converting existing state institutions. Although Turkey was rather late to perform the necessary transformation in this field, it started to use soft power and public diplomacy thanks to the transformation in its foreign policy and new institutions in the 21st century. Indeed, the importance attached to education abroad, student scholarships and opening schools in foreign countries was a reflection of the transformation in foreign policy. This doctoral thesis will explore the activities of Turkish Maarif Waqf (Education Foundation), its place foreign policy and its impact on public diplomacy in detail. The study will seek answers to the following questions: Does Turkish public diplomacy have a wide enough network in the field of education? Compared to one of its counterparts in the world, the UK, what is the rate of Turkey's activities in the field of education abroad? Does Turkey apply public diplomacy in its foreign policy?