Ayla Kutlu'nun hikâyelerinin alımlama estetiği'ne göre incelenmesi
İnvestigation of Ayla Kutlu's stories according to reception aesthetics
  1. Tez No: 696983
  2. Yazar: HAYATİ KAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖZHER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alımlama Estetiği, Ayla Kutlu, hikâye, kadın, Reception Aesthetics, Ayla Kutlu, story, woman
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Alımlama Estetiği, okur merkezli bir edebiyat kuramıdır. Alımlama Estetiği'nde okur, alımlayıcıdır. Bu kurama göre metnin anlamının ortaya çıkmasında asıl özne okurdur. Yazarın ortaya koyduğu eser, bu noktadan sonra alımlayıcıyla baş başa kalır. Eserin canlılığının devam etmesi okura ve metindeki anlamsal derinliğe bağlıdır. Alımlayıcı, eserin tahlilini, yorumunu kendi zihin dünyasına göre yapar. Ayla Kutlu'nun hikâyelerinin Alımlama Estetiği kuramına göre incelendiği bu çalışmada, yapılan somutlamalar neticesinde hikâyelerdeki gücül anlamın ortaya çıkarılması ve boşlukların doldurulması amaçlanmıştır. Temelde üç ana bölüm halinde düzenlenen çalışmanın birinci bölümünü kuramsal çerçeve oluşturur. Bu bölümde Alımlama Estetiği'ni açımlayan bilgiler mevcuttur. İkinci bölümde, Ayla Kutlu'nun toplam on dokuz hikâyesinin alımlaması yapılmıştır. Kadın sorunsalını merkeze alarak yazan Ayla Kutlu'nun hikâyeleri yine bu bağlamda yorumlanmıştır. Hikâyelerdeki simgelerin ve izleklerin kadınların etrafında şekillendiği görülür. Hikâyelerin neredeyse tamamında başkişiler kadınlardır. Bu kadınlar da çoğunlukla; yalnız, sevgisiz, yoksul ve umutsuz kadınlardır. Bir başka deyişle bu kadınlar, çevresindeki insanlar tarafından yalnızlığa, sevgisizliğe, umutsuzluğa itilmiş kadınlardır. Sonuç bölümünde bütün hikâyelerden yola çıkarak varılan sonuçlardan bahsedilmiştir. Bu bölüm yapılan alımlamaların özetlendiği bölümdür.
Özet (Çeviri)
Reception Aesthetics is a reader-centered literary theory. The reader is receptive in Reception Aesthetics. According to this theory, the main subject in revealing the meaning of the text is the reader. The work put forward by the author is left alone with the receptor after this point. The continuity of the liveliness of the work depends on the reader and the semantic depth in the text. The receiver makes the analysis and interpretation of the work according to his own world of mind. In this study, in which Ayla Kutlu's stories are examined according to the theory of Reception Aesthetics, it is aimed to reveal the powerful meaning in the stories and to fill the gaps as a result of the concretions made. The first part of the study, which is basically organized in three main sections, constitutes the theoretical framework. This section contains information explaining the Reception Aesthetics. In the second part, reception of nineteen stories of Ayla Kutlu was done. The stories of Ayla Kutlu, who wrote by taking woman problem to the center, were interpreted in this context. It is seen that the symbols and themes in the stories are shaped around women. Women are the protagonists in almost all of the stories. These women are mostly lonely, loveless, poor and hopeless women.In otherwords, these women are women who have been push edintoloneliness, lovelessness and despair by the people around them. In the result section the conclusions reached by starting from all the stories are mentioned. This section is the section where purchases made are summarized.