Parietal hücre antikoru ile atrofik gastrit ve intestinal metaplazi varlığının ilişkisi
The relationship of parietal cell antibody with the presence of atrophic gastritis and intestinal metaplasia
- Tez No: 697001
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALKIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Atrofik gastrit, Helicobacter pylori, İntestinal metaplazi, Nöroendokrin hücre hiperplazisi, Pariyetal hücre antikoru, Atrophic gastritis, Helicobacter pylori, Intestinal metaplasia, Neuroendocrine cell hyperplasia, Parietal cell antibody
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Parietal Hücre Antikoru ile Atrofik Gastrit ve İntestinal Metaplazi Varlığının İlişkisinin İncelenmesi Amaç: Dünyanın değişik yerlerinde yapılan çalışmalarda parietal hücre antikoru (APA) pozitif olanlarda atrofik gastritin çok daha sık görüldüğü, atrofik gastrit varlığını göstermede de parietal hücre antikorunun duyarlılığının intrinsik faktör antikoruna göre daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Biz de bu retrospektif çalışmada parietal hücre antikoru testi yapılan hastalarda antikor pozitifliğinin sıklığını, parietal hücre antikoru ile atrofik gastrit ve intestinal metaplazi varlığının ilişkisini saptamak ve antikor pozitif saptanmış olan hastalarda gastroskopi işleminin gerekliliğini irdelemek istedik. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi gastroenteroloji polikliniği ve kliniği ile iç hastalıkları polikliniği ve kliniklerinde 29.11.2017-29.11.2019 tarihleri arasında APA testi yapılan 453 hasta retrospektif olarak taranarak çalışmaya alındı. Gastroskopisi yapılmış olan hastalar APA pozitif ve negatifliğine göre atrofik gastrit ile intestinal metaplazi başta olmak üzere histopatolojik bulgular açısından karşılaştırıldı. Bulgular: APA pozitif olan hastaların %30,6'sında atrofik gastrit, %40,5'inde İntestinal metaplazi, %23,1'inde nöroendokrin hücre hiperplazisi saptandı. Diğer taraftan APA negatif olanların %2,8'inde atrofik gastrit, %15,4'ünde İntestinal metaplazi, %4,2'sinde nöroendokrin hücre hiperplazisi saptanmıştır. APA pozitif saptanan hastalarda APA negatif olanlara göre atrofik gastrit riskinin 15,2 kat, intestinal metaplazi riskinin 3,7 kat, nöroendokrin hücre hiperplazisi varlığı riskinin ise 6,9 kat arttığı görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda APA pozitif hastalarda, APA negatif olan hastalara göre atrofik gastrit, intestinal metaplazi ve nöroendokrin hücre hiperplazisi istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle APA pozitif olan hastaların takip ve tedavisini planlamak için gastroskopik inceleme yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship between Parietal Cell Antibody and Presence of Atrophic Gastritis and Intestinal Metaplasia Aim: In studies conducted in different parts of the world, it has been reported that atrophic gastritis is more common in patients with positive parietal cell antibody (APA), and the sensitivity of parietal cell antibody is higher than that of intrinsic factor antibody in demonstrating the presence of atrophic gastritis. In this retrospective study, we wanted to determine the frequency of antibody positivity in patients who underwent parietal cell antibody test, the relationship between parietal cell antibody and the presence of atrophic gastritis and intestinal metaplasia, and to examine the necessity of gastroscopy in patients who were found to be antibody positive. Material and methods: Four hundred and fiftythree patients who underwent APA test between 29.11.2017 and 29.11.2019 at the University of Health Sciences Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Center gastroenterology and internal medicine outpatient clinics and clinics were retrospectively scanned and included in the study. Patients who had gastroscopy were compared according to APA positivity and negativity, in terms of histopathological findings, especially atrophic gastritis and intestinal metaplasia. Results: Atrophic gastritis was found in 30.6% of APA positive patients, intestinal metaplasia in 40.5%, and neuroendocrine cell hyperplasia in 23.1%. On the other hand, 2.8% of APA negative patients had atrophic gastritis, 15.4% had intestinal metaplasia, and 4.2% had neuroendocrine cell hyperplasia. It was observed that the risk of atrophic gastritis increased 15.2 times, the risk of intestinal metaplasia 3.7 times, and the risk of neuroendocrine cell hyperplasia 6.9 times in patients with positive APA compared to those with negative APA. Conclusion: In our study, it was shown that atrophic gastritis, intestinal metaplasia and neuroendocrine cell hyperplasia were statistically significantly higher in APA positive patients compared to APA negative patients. Therefore, gastroscopic examination is necessary to plan the follow-up and treatment of patients with APA positivity.