Digital literacy: Raising prospective teachers' awareness of the fake news spreading through the social media
Dijital okuryazarlık öğretmen adaylarının sosyal medyada yayılan sahte haberlere karşı farkındalıklarını artırmak
  1. Tez No: 697000
  2. Yazar: HANMYRAT SARIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE FERHAN ODABAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Bilgileri doğrulama, Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MIL), Sahte haberler, Yanal okuma stratejisi, Digital Literacy, Fact-checking, Fake news, Lateral reading, Media and Information Literacy (MIL)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Tez kapsamında yürütülen araştırmada, öğretmen adaylara, eşzamansız olarak sunulan öğretim yoluyla, medya okuryazarlığı müdahalesi çerçevesinde dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmeyi amaçlamıştır. Çalışmanın odak noktası sahte haber olgusu olduğundan, öğretmen adaylara Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MIL) ile ilgili teorik bilgilerini sunulmasının yanı sıra, eşzamansız olarak sunulan uygulama kapsamında, diğer bir ifadeyle, müdahale, bireylerin bilgileri teyit etme becerilerini ve özellikle 'yanal okuma' stratejisini benimsetmeyi de amaçlamıştır. Eşzamansız olarak gerçekleşen öğrenim, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde öğrenimlerini sürdüren son sınıf öğrencilere sunulan zorunlu ders kapsamında yürütüldü. Çalışmanın bulgularına dayanarak, müdahalenin, öğretmen adaylarının eleştirel medya okuryazarlığını ve özellikle yeni medya okuryazarlığı ilişkin eleştirel tüketim boyutunu büyük ölçüde artırdığını gözlemlenmiştir. Ayrıca, müdahalenin uygulama kısmının, belli bir dereceye kadar, biçimlendirici değerlendirmeler kapsamında tanıtılan stratejiler sayesinde, öğrencilerin çevrimiçi bilgileri kontrol etme becerilerinin geliştirdiğini de gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, çalışmanın bulgularına dayanarak, tez yazarı, çalışmaya katılan öğretmen adaylarının halen üst düzey düşünme becerileri, yani eleştirel düşünme becerileri kazanma gereksinimi içinde oldukları ve bu nedenle gelecek çalışmalarda, ilgili araştırmacıların ve öğretmen eğitimcilerinin eleştirel düşünme becerileri geliştirmeye odaklanmaları gerekmektediğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The current study aimed at enhancing prospective teachers' digital literacy skills within media literacy intervention by means of instruction delivered asynchronously. Since the focus of the study was the fake news phenomenon, besides furthering prospective teachers' theoretical knowledge on MIL, the intervention aimed at promoting individual fact-checking skills, and in particular learning lateral reading strategy. Thus, besides training on how to perform 'lateral reading', the practice part of the intervention aimed at enhancing individuals' abilities to question, and critically evaluate online sources, social media content in particular. The intervention was embedded within a compulsory course provided for senior students studying at the Department of Computer Education and Instructional Technology. The findings of the study suggest that the intervention, to a greater extent, enhanced prospective teachers' critical media literacy, and particularly the critical consuming dimension as to the new media literacy. Moreover, the intervention, to a certain extent, fostered students' abilities to fact-check, in view of the strategies introduced within the formative assessments. Nevertheless, based on the findings, prospective teachers are still in need of acquiring higher-order thinking skills, that is, critical thinking skills, and thus, in future studies, teacher educators, as well as media instructors, should focus on promoting these skills.