Acil servis hemşirelerinin iş doyumu ve tükenmişlik durumlarının incelenmesi
Investigation of job satisfaction and burnout status of of emergency service nurse
  1. Tez No: 697015
  2. Yazar: ABDULKADİR ELÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Acil Servis, İş Doyumu, Tükenmişlik, Meslek, Nurse, Emergency Service, Job Satisfaction, Burnout, Occupation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma acil servis görev yapan hemşirelerin, iş doyumu ve tükenmişlik durumlarının incelenmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır. Çalışmanın verileri; Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Minesota İş Doyum Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya araştırmaya katılmayı kabul eden 60 hemşire alınmıştır. Veriler SPSS for Windows programı ile analiz edilmiştir. Hemşirelere yönelik çalışmanın bulgularına göre; duyarsızlaşma düzeyi arttıkça içsel doyum, dışsal doyum ve genel doyum düzeyleri düşmektedir. Ortalamalara göre, 22-25 yaş grubunun dışsal doyum düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayda 1-9 nöbet tutanların içsel doyum, dışsal doyum ve genel doyum düzeyleri 10 ve daha fazla nöbet tutanlara göre daha yüksektir. Mesleğini değiştirmek isteyen hemşirelerin; daha yüksek düzeyde duygusal tükenmişlik seviyesine, daha düşük bir içsel doyuma ve genel doyum düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, mesleği değiştirmek istemeyenlerin; isteyen ve bazen isteyenlere göre daha düşük bir duyarsızlaşma düzeyinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular literatürde yer alan araştırmalar ile karşılaştırılarak acil serviste görev yapan acil servis hemşirelerinin iş doyumu ve tükenmişlik durumlarına ilişin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study to examine the job satisfaction and burnout status of nurses working in the emergency department. The data of the study; It was collected using the Socio-Demographic Information Form, the Minnesota Job Satisfaction Scale, and the Maslach Burnout Scale. 60 nurses who agreed to participate in the study were included in the study. The data were analyzed with SPSS for Windows program. According to the findings of the study for nurses; As the level of depersonalization increases, the levels of internal satisfaction, external satisfaction and general satisfaction decrease. According to the averages, it was determined that the 22-25 age groups had a higher level of extrinsic satisfaction. Internal satisfaction, external satisfaction and general satisfaction levels of those who have 1-9 seizures per month are higher than those who have 10 or more seizures per month. Those who want to change their profession have a higher level of emotional burnout, those who do not want to change their profession have a lower level of depersonalization than those who want and sometimes want to change their profession, those who want to change their profession have a lower level of inner satisfaction, and those who want to change their profession have a lower level of general satisfaction. detected. The findings obtained in the study were compared with the studies in the literature and suggestions were made regarding the job satisfaction and burnout status of the emergency nurses working in the emergency department.