Özel gereksinimli çocukların ebeveynlerinde bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi, uyku kalitesi, depresyon, yorgunluk ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between levels of disability, sleep quality, depression, fatigue and quality of life related to lower pain in parents of children with special needs
  1. Tez No: 697016
  2. Yazar: OSMAN AKARCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZKESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynler, Engelli Çocuklar, Bel Ağrısı, Uyku, Depresyon, Yorgunluk, Yaşam Kalitesi, Parents, Disabled Children, Low Back Pain, Sleep, Depression, Fatigue, Quality of Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Özel gereksinimli çocukların ebeveynleri birçok yönden etkilenir. Bu çocukların ihtiyaçları ebeveynleri tarafından karşılandığından aileler psikolojik ve fizyolojik olarak daha fazla risk altındadır. Bu çalışmanın amacı özel gereksinimli çocukların ebeveynlerinin bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi, uyku, depresyon, yorgunluk ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma Özel Aydınlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören çocukların anne ve babalarında yapılmıştır. Çalışma kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmaya 100 kişi dahil edilmiştir. Ebeveynlerin demografik bilgileri kayıt edildikten sonra ebeveynlerin ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası (VAS) ile, bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi Oswestry Özürlülük İndeksi(OÖİ) ile, uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği(PUKÖ) ile, yorgunluk şiddeti Yorgunluk Şiddeti Skalası (YŞS) ile, depresyon düzeyi Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile, yaşam kalitesi SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile, fiziksel yüklenmeleri Fiziksel Yüklenme Anketi (FYA) ile çocukların kaba motor fonksiyon düzeyi Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS) ile değerlendirilmiştir. OÖİ ile PUKÖ arasında pozitif güçlü korelasyon bulunmuştur. Bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi arttıkça uyku skorunun da arttığı saptanmıştır. Kronik hastalık varlığında bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyinin artığı bulunmuştur. Çocukların kaba motor fonksiyon seviyesi düştükçe (motor fonksiyonlarda bağımlılık düzeyi arttıkça) ebeveynlerin bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyinin, uyku skorunun, ve depresyon seviyesinin arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVELS OF DISABILITY, SLEEP QUALITY, DEPRESSION, FATIGUE AND QUALITY OF LIFE RELATED TO LOWER PAIN IN PARENTS OF CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS Parents of children with special needs are affected in many ways. Families are at higher risk psychologically and physiologically, since the needs of these children are met by their parents. The aim of this study is to investigate the relationship between disability level, sleep, depression, fatigue and quality of life of parents of children with special needs. This study was conducted in the mothers and fathers of the children treated at the Private Aydınlı Special Education and Rehabilitation Center. The study is a cross-sectional study. 100 people were included in the study. After the demographic information of the parents was recorded, the pain severity of the parents was determined with the Visual Analogue Scale (VAS), the disability level due to low back pain, with the Oswestry Disability Index (OÖİ), the sleep quality with the Pittsburgh Sleep Quality Scale (PUKÖ), the fatigue severity, the Fatigue Severity Scale (YŞS). The level of depression was assessed with the Beck Depression Scale (BDÖ), the quality of life with the SF-36 Quality of Life Scale, and the physical loadings of the children with the Physical Loading Questionnaire (FYA), and the rough motor function classification system (KMFSS). A positive strong correlation was found between the OÖİ and PUKÖ. As the level of disability due to low back pain increases, sleep score increases. In the presence of chronic disease, the level of disability due to low back pain was found to be increased. It was found that as the motor function level of children decreased (the level of dependence in motor functions increased), the disability level, sleep score, and depression level of the parents due to low back pain increased.