Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim algısı ve bilimin doğası hakkındaki görüşleri ve arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining pre-service science teachers' perceptions of science, nature of science and the relationship between them
  1. Tez No: 697075
  2. Yazar: BETÜL ERÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI SADE MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi, Bilim, Bilimin doğası, Science education, Science, Nature of science
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bilimin doğası birçok alanı içerisinde barındıran disiplinlerarası bir alandır. Fen eğitimi için önemli olan bilimin doğası alt boyutları ile bilim kavramı benzer özellikleri paylaşan ve birbirini destekleyen kavramlardır. Bilimin doğası ve bilim kavramının anlaşılması, fen eğitimi için bir gereksinim olduğu kadar bireylerin günlük hayatlarını kolaylaştırmasına, bir vatandaş olarak bilinçli kararlar almasına etki eder. Bu sebeple öğrencileri bilimin doğasını anlayan bireyler olarak yetiştirmek son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim algıları ve bilimin doğası hakkındaki görüşleri ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışma 2019-2020 eğitim öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesinde öğrenim görmekte olan farklı sınıf düzeylerindeki fen bilgisi öğretmen adayları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bilim Algı Tespit Anketi ve Bilimin Doğası Hakkında Görüşler Anketi kullanılmıştır. Bilimin doğası görüşleri kabul edilemez, kısmen kabul edilebilir ve kabul edilebilir şeklinde kodlanmış ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşleri kabul edilemez ve kısmen kabul edilebilirdir. Lisans eğitimleri boyunca bilimin doğası görüşleri genel olarak olumlu yönde artış eğilimi göstermektedir. Bilim kavramına ait elde edilen metaforlar içerik analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen metaforlar dinamik, yol gösteren, birikimli, gereksinim ve sonsuz şeklinde kategorize edilmiştir. Analiz sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının algılarının olumlu olduğu fakat bazı eksiklikler ve kavram yanılgılarını içerdiği bulunmuştur. Son olarak, öğretmen adaylarının sınıf düzeyleri ile metafor seçimleri farklılık gösterse de istatiksel olarak anlamlı değildir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşleri ve bilim algıları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Nature of science is an interdisciplinary field that includes several disciplines. The aspects of nature of science and the concept of science which are both important for science education, share similar properties and support each other. Understanding nature of science and science concept effect individuals' facilitating daily lives and making conscious decisions as citizens, as well as it is a necessity in science education. Therefore it is of utmost importance to educate students as individuals that are understanding nature of science. The purpose of this study is to determine pre-service science teachers' perception of science, views of nature of science and the relationship between them. The study is performed in the 2019-2020 academic year in Dokuz Eylül University among pre-service teachers of different undergraduate levels. Perception of Science Evaluation Scale and Views of Nature of Science Questionaire were used for data collection. The views of nature of science were coded as unacceptable, partly acceptable and acceptable and analyzed statistically. According to the results, the pre-service science teachers' views of nature of science were unacceptable and partly acceptable. However, nature of science views show a positive increase during the undergraduate education. Metaphor data for science concept were analysed via content analysis and they were categorized as dynamic, guiding, vumulative, requirement and eternal. According to the results, perceptions of pre-service teachers' were found to be positive but with some deficiencies and conceptual misunderstandings. There were some differences between class level and choice of metafors about science, although, not statistically significant. Lastly, no significant correlation was found between the views of nature of science and perceptions of science.