Sosyo-kültürel bir problem olarak erken evlilikler: Hatay/Samandağ örneği
Early marriages as a socio-cultural problem: The case of Hatay/Samandağ
  1. Tez No: 697216
  2. Yazar: DERYA ŞAHUTOĞLU ÜREGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDA BİLİCAN GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Erken evlilik, Evlilik, Toplumsal Cinsiyet, Sosyal Hizmet, Hatay, Early marriage, Marriage, Gender, Social Service
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünya'da birçok toplumda görülen ve önemli toplumsal sorunlardan biri olan erken yaştaki evlilikler, özellikle kız çocukları için bir hak ihlali olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireylerin (kadın ve erkek) hem fiziksel hem de ruhsal anlamda olgunluğa erişmeden yaptıkları söz konusu evlilikler, aynı zamanda bir toplum sağlığı sorununu da beraberinde getirmektedir. 18 yaşından küçük olan insanlara çocuk denildiği ulusal ve uluslar arası platformlarda, caydırıcı pek çok yasa olsa da erken yaştaki evliliklerin günümüzde hala varlığını sürdürmesi ya yasaların tam anlamıyla caydırıcılığının yeterli düzeyde olmamasına ya da var olan yasaların tam anlamıyla işletilememesine bağlanabilir. Diğer yandan toplumdaki benimsenmiş/kabul görmüş kültürel değerler, inançlar da bu durumu destekleyen bir görünüm sergilemektedir. Dolayısıyla erken yaştaki evliliklerin toplumun bir değeri olarak görülmesi, bu evliliklerin“sorun”olarak algılanmasına da engel olmaktadır. Toplumsal sorunlardan biri olan erken yaşta evliliğe ilişkin yapılan bu araştırmada, konuyla ilgili literatür taranarak kavramsal ve kuramsal bir çerçeveye yer verilmiş, daha sonrasında Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde ikamet eden ve erken yaşta rıza dâhilinde veya zorla evlendirilmiş yirmi beş (25) kadınla bire bir görüşme yapılarak erken yaşta yapılan evliliğin gerçekleştirilmesinde rol oynayan toplumsal ve kültürel unsurların neler olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmada, erken yaşta yapılan evliliklerin, kız çocukları/kadınlar üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortaya çıkarmak, bir insan hakkı ihlali olan çocuk evlilikleri ile ilgili toplumsal farkındalığın oluşturulmasına ve dolayısıyla çocuğun korunmasına hizmet etmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Early marriage, which is one of the important social problems and observed in many societies in the world, is a violation of rights, particularly for girls. Early marriages of individuals (men and women) before they reach maturity both physically and mentally also bring about a public health problem. Although there are many deterrent laws in national and international platforms, where individuals under the age of 18 are called children, the existence of early marriages nowadays can be attributed to either the inadequate deterrence of laws or the failure in the full enforcement of the existing laws. On the other hand, cultural values and beliefs adopted/accepted in society also seem to support this situation. Thus, the consideration of early marriages as a value of society prevents these marriages from being perceived as a“problem.”In this study on early marriages, one of the social problems, a conceptual and theoretical framework was discussed by reviewing the literature on the subject. Then, twenty-five (25) women who lived in the Samandağ district of Hatay and were married of their own free will or forcefully at an early age were interviewed one to one, and it was tried to explain what the social and cultural elements in the realization of early marriages were. The study aimed to reveal the negative impacts of early marriages on girls/women and to serve raising social awareness on child marriage, which is a violation of human rights.