Hayvan bulunduranın sorumluluğu
Liability of animal keeper
  1. Tez No: 697273
  2. Yazar: NESİBE TAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kusursuz Sorumluluk, Özen Sorumluluğu, Hayvan Bulunduranın Sorumluluğu, Hayvan Bulunduran, Hayvan, Strict Liability, Care Liability, Liability of Animal Keeper, Animal Keeper, Animal
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Hayvan bulunduranın sorumluluğu, Türk Borçlar Kanunu m. 67 ve m. 68'de düzenlenmiştir. Özen yükümlülüğüne dayanan kusursuz sorumluluk hallerindendir. Kurtuluş kanıtı getirilerek sorumluluktan kurtulma imkânı olduğu için olağan sebep sorumluluğu olarak kabul edilmektedir. Hayvan bulunduranın sorumluluğu için hayvan ve hayvan bulunduran kavramlarının ne anlama geldiği önem arz etmektedir. Hayvan bulunduranın rücu hakkına ilişkin özel bir düzenleme mevcuttur. Hayvanın bir başkası veya bir başkasının hayvanı tarafından ürkütülmesi halinde hayvan bulunduranın bu kişilere rücu hakkı bulunmaktadır. Hayvanın bir başkasının taşınmazı üzerinde zarara sebep olması halinde, taşınmaz zilyedinin alıkoyma hakkı, hayvanı etkisiz hale getirme hakkı ve haber verme yükümlülüğü vardır. Hayvanı etkisiz hale getirme hakkının hayvanı öldürme hakkını içerip içermediği ise tartışmalıdır. Çalışmamızda bu hususlar üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Liability of animal keeper is settled in article 67 and 68 of Turkish Obligation Code. It is the strict liability based on the duty of care. It is accepted as the ordinary causality liability because it is possible to get rid of liability by bringing proof of liberation. The meaning of the concepts of animal keeper and animal is important for liability of animal keper. There is a special regulation regarding the recourse right of the animal keeper. If the animal is scared by another person or someone else's animal, animal keeper has the right of recourse to these people. If the animal causes damage to someone else's immovable property, possession of immovable property has the right of capture of animal, the right to inactivate the animal and the obligation to inform. Whether the right to inactivate the animal includes the right to kill the animal is discussed. These issues will be focused on in our study.