Çalışan ve çalışmayan kadınlarda yaşam doyumu ile kaygı ve depresyonun karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Kadıköy örneği
Comparative study of life satisfaction, anxiety and depression in working and non-working women: Kadıköy sample
  1. Tez No: 697295
  2. Yazar: HANDE KONAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan kadın, Çalışmayan kadın, Yaşam doyumu, Kaygı, Depresyon, Working woman, Non-working woman, Life satisfaction, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kadınların içinde bulundukları ruh hali, çalışma hayatına bakış açıları beraberinde yaşam doyumu, kaygı ve depresyonu etkileyebilmektedir. Araştırmada çalışan ve çalışmayan kadınların yaşam doyumu, kaygı düzeyleri ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada birimlerin örnekleme dâhil edilebilmesi için kolayda örnekleme yöntemi kullanılırken araştırmanın evrenini İstanbul Kadıköy ilçesinde ikamet eden, 18 yaşından büyük, çalışan ve çalışmayan toplamda 313 kadın oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Covid-19 nedeniyle online anket platformları üzerinden uygulanmış, veriler SPSS 20 programı ile analiz edilmiş olup demografik özellikler yüzde ve frekans, ölçek puanları dağılımları ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri ile gösterilmiştir. Katılımcıların yaşam doyumu, kaygı ve depresyon düzeylerini Pearson korelasyon analizi, fark testleri olarak bağımsız örneklemler için t test ve tek yönlü varyans analizi kullanılmış ve verilerin analiz edilmesinde %95 güven düzeyi referans alınmıştır. Bu araştırmanın amacı çalışan ve çalışmayan kadınlarda yaşam doyumu ile kaygı ve depresyon seviyelerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Sonuç olarak kadınların çalışma durumuna göre yaşam doyumu, kaygı ve depresyon düzeyleri farklılaşmaktadır. Araştırmada çalışan kadınların çalışmayan kadınlara göre yaşam doyumu, kaygı ve depresyon açısından daha avantajlı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The mood of women, their outlook on working life can affect their life satisfaction, anxiety and depression. In the study, a relational screening model was used to dec the relationship between life satisfaction, anxiety levels and depression levels of working and non-working women. A total of 313 women over the age of 18, working and not working in the Kadıköy district of Istanbul constitute the universe of the study while using an easy sampling method to include the units in the sampling. In the collection of data, the data were applied via online survey platforms due to Covid-19, the data were analyzed using the SPSS 20 program, and demographic characteristics, percentage and frequency, scale score distributions, average, standard deviation, minimum and maximum values were shown. Pearson correlation analysis, t-test and one-way variance analysis were used as independent samples to determine the life satisfaction, anxiety and depression levels of the participants, and a 95% confidence level was referenced in the analysis of the data. The purpose of this study is to examine the life satisfaction, anxiety and depression levels of working and non-working women in a comparative way. As a result, women's life satisfaction, anxiety and depression levels differ according to their working status. In the study, it can be said that working women are more advantageous in terms of life satisfaction, anxiety and depression than non-working women.