An assessment of english language teaching methods courses: The case of Middle East Technical University Foreign Language Education program
İngiliz dili öğretimi yöntem derslerinin değerlendirmesi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi programı örneği
  1. Tez No: 697296
  2. Yazar: SANİYE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimi, İngilizce Öğretim Yöntemleri Dersleri, Öğretmen Yeterlikleri, Yabancı Diller Eğitimi programı, Teacher Education, English Language Teaching Methods Courses, Teacher Competencies, Foreign Language Education program
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği lisans programında verilmekte olan İngilizce öğretimi yöntemleri derslerini amaçları, içerikleri, içeriklerin sıralanışı (organizasyonu), derslerin öğretimi, ölçme ve değerlendirme faaliyetleri ve eğitim sektörünün gerektirdiklerine cevap verebilmeleri açısından değerlendirmektir. Bu değerlendirme bölümden mezun öğretmenlerin ve dersleri veren öğretim üyelerinin görüşleri alınarak yapılmıştır. Çalışmaya mesleğinin ilk yıllarında olan on bir öğretmen ve altı öğretim üyesi katılmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenlerin seçiminde ölçüte dayalı örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri; öğretim elemanlarının seçiminde ise amaçlı örnekleme ve maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Olgubilim deseninde gerçekleştirilen çalışmada, veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, hedeflere ulaşma düzeyi, içerik, içerik organizasyonu, uygulama, değerlendirme ve derslerin sektörel beklentileri ne ölçüde karşılayabileceği konusunda karşıt görüşler ortaya koymuştur. Derslerin iyileştirilebilmesi için hedeflerin güncellenmesi, kuram ve uygulama arasında daha güçlü bir bağ kurulması, daha özgün uygulama fırsatları sunulması, içeriğin güncellenmesi, kullanılan yöntem ve tekniklerin çeşitlendirilmesi, performansa dayalı değerlendirmenin daha fazla kullanılması, derslerin yürütülmesiyle ilgili olarak öğretim üyeleri arasında ortak bir bakış açısı geliştirilmesi ve algılanan sektörel beklentilere daha fazla hitap edilmesi gerektiğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to assess English Language Teaching (ELT) methods courses offered by undergraduate Foreign Language Education program of Middle East Technical University in relation to their goals, content, organization, implementation, student assessment and the courses' alignment with the needs of the education sector, by gathering the opinions and experiences of novice teachers who graduated from the program and the faculty members who offer ELT methods courses. A combination of criterion sampling and snowball sampling was utilized in the selection of eleven novice teachers, and a combination of purposive and maximum variation sampling was used in the selection of six faculty members who offer ELT methods courses. Employing phenomenological research design, data were collected through semi-structured interviews. Data were analyzed through content analysis. The results of the study demonstrated opposing opinions on the achievement level of the goals, content, content organization, implementation, assessment and the degree to which ELT methods courses could meet sectorial expectations. Overall, it is possible to state that ELT methods component requires improvement especially by updating goals, bridging theory and practice, offering more genuine practice opportunities, updating the content, diversifying methods and techniques used, utilizing performance-based assessment more, ensuring a common perspective among faculty members in terms of course conduct and addressing to perceived sectorial expectations more.