Yaratıcı yazma yoluyla oluşturulan müzikli drama çalışmalarının uygulanması ve değerlendirilmesi
Implementation and examination of music drama studies created by creative writing
  1. Tez No: 697303
  2. Yazar: ESEN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE OKVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikli Drama, Yaratıcı Yazma, Yaratıcı Drama, Creative Drama, Creative Writing, Musical Drama
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından yaratıcı yazma yoluyla oluşturulan müzikli drama etkinliğinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Bursa ilinde bulunan TED Bursa Koleji'nde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında ilkokul 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören ve drama kulübünde görev alan 15 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularının desteklenmesi amacıyla aynı okulda eğitim veren 4 öğretmenin görüşü de değerlendirilmiştir. Bu kapsamda araştırmaya 15 öğrenci, 4 öğretmen olmak üzere toplam 19 katılımcı katılmıştır. Araştırmada öğrenciler tarafından yaratıcı yazma yoluyla oluşturulan hikayeler, müzikli drama etkinliği olarak uygulanmıştır. Çalışma grubu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğretmenlerle görüşmeler, gözlem ve kaynak tarama metotları kullanılarak elde edilen veriler 'betimsel analiz' yöntemiyle düzenlenmiş ve 'içerik analizi' yöntemiyle de derinlemesine çözümlenmiştir. Oluşturulan tema, kategori ve kodlar, bulgular bölümünde araştırmanın alt amaçlarına uygun biçimde sınıflandırılarak tablolar şeklinde sunulmuş, tanımlanmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda yaratıcı yazma yoluyla oluşturulan müzikli drama uygulamaları, katılımcı öğrencilerin; stres yönetimi, heyecan yönetimi, yaratıcılık, hızlı düşünme ve problem çözebilme, sosyal beceriler geliştirebilme gibi yetilerinde olumlu yönde katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, this study aims to examine and evaluate the musical drama activity created by the 3rd and 4th grade primary school students through creative writing. The study group of the research consists of 15 students studying in the 3rd and 4th grades of primary school in the 2018-2019 academic year at TED Bursa College in Bursa and working in the drama club. In order to support the findings of the research, the opinions of 4 teachers teaching at the same school were also evaluated. In this context, a total of 19 participants, 15 students and 4 teachers, participated in the research. In the research, the stories created by the students through creative writing were applied as a musical drama activity. The data obtained by using semi-structured interviews with the study group, interviews with teachers, observation and source scanning methods were organized with the 'descriptive analysis' method and analyzed in depth with the 'content analysis' method. The themes, categories and codes created were classified in accordance with the sub-problems of the research in the findings section and presented in the form of tables, defined and interpreted. As a result of the research it has been determined that musical drama applications created through creative writing, contributes positively to the participants' skills such as stress management, excitement management, creativity, quick thinking, problem solving, and developing social skills.