Terörden temizlenen bölgelerde insani yardım ve insani diplomasi uygulamaları: Suriye'nin kuzeyi örneği
Humanitarian aid and humanitarian diplomacy in regions cleared of terror: The case of Syria's north
  1. Tez No: 697310
  2. Yazar: HÜSEYİN SAĞLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İnsani Diplomasi, İnsani Yardım, Suriye'nin Kuzeyi, Turkey, Humanitarian Diplomacy, Humanitarian Aid, Northern Syria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Türkiye'yi siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, insani pek çok açıdan etkileyen Suriye iç savaşı, terör örgütlerinin Suriye'nin kuzeyinde hareket alanı bulmasını beraberinde getirmiştir. Böylece Türkiye terör örgütlerinin doğrudan hedefi haline gelmiş, bunun sonucunda bölgeyi terörden temizlemek için operasyonlar yapmıştır. Bu çalışmanın temel amacı Suriye'nin kuzeyinde terörden temizlenen bölgelerde insani yardım ve insani diplomasi uygulamalarını araştırmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, birincil ya da ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'nin insani diplomasi aktörleri araştırılmıştır. Türkiye'nin insani yardım ve insani diplomasi uygulamalarında başarılı olmasındaki etkenler çalışmada değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Syrian civil war, which affected Turkey in many political, social, economic, cultural and humanitarian aspects, brought along with it terrorist organizations finding an area of action in the north of Syria. Thus, Turkey became the direct target of terrorist organizations, and as a result, it carried out operations to clear the region from terrorism. The main purpose of this study is to investigate humanitarian aid and humanitarian diplomacy practices in the regions cleared of terrorism in northern Syria. Qualitative research method was used in the study, primary or secondary sources were used. Within the scope of the study, Turkey's humanitarian diplomacy actors were investigated. The factors in Turkey's success in humanitarian aid and humanitarian diplomacy have been evaluated in the study.