Babür-name'nin [61a-120a] varakları arasındaki bölümün tematik açıdan söz varlığının incelenmesi
Examination of the thematic vocabulary of the section between the [61a-120a] leaves of Baburname
  1. Tez No: 697317
  2. Yazar: KİRAZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Babur, Babur Devleti, Chagatai Turkish, Babur, Babur State
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 649
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Babur-nâme adlı eserin [61a-120a] arasındaki varakların transkripsiyonlu metninde yer alan kelimelerin tematik açıdan söz varlığının hazırlanmasıdır. Çalışmada incelenen varaklar arasında temel söz varlığının yanında tematik olarak sözcükler sınıflandırılmıştır. Sözcüklerin söz varlığı ele alınırken atasözlerine, deyimlere ve ikilemelere de yer verilmiştir. Sınıflandırma hususunda tematik çalışmalar esas alınmıştır.Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Babur ve Babur Devleti hakkında temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde çalışmamıza konu olan eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Üçüncü bölümde metnin tematik açıdan söz varlığı ve dizin sözlüğü verilmiştir.Sözlük hazırlanırken Reşit Rahmeti Arat'ın Kutadgu Bilig adlı eserindeki dilbilgisi sıralaması esas alınmıştır. Dördüncü bölüm olan ekler bölümüne metnin tıpkıbasımından örnek, Babur'a dair şecere ve Babur Devleti'nin sınırlarını gösteren harita eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSRTACT This study is the preparation of the vocabulary of the words in the transcribed text of the leafs between [61a-120a] the sections of the work named Babur-name. Among the text of the leafs examined in the study, besides the basic vocabulary, words were also classified thematically. While dealing with the vocabulary of words, proverbs, idioms and reduplications are also included. Classification is based on thematic studies. Thesis consists of four chapters. In the first chapter, basic information about Babur and Babur State is given. In the second part, the transcribed text of the work that is the subject of our study is discussed. In the third chapter, vocabulary and index dictionary of the text are presented thematically. While preparing the dictionary, the grammatical order of Reşit Rahmeti Arat's Kutadgu Bilig was taken as a basis. A facsimile sample of the text, genealogy for Babur and a map showing the borders of the Babur State were added to the appendix section, which is the fourth chapter.