Üniversite öğrencilerinde yaratıcı kı̇şı̇lı̇k özellı̇klerı̇ ı̇le ı̇deal ve gerçek benlı̇k kavramları arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Investigation of the relationship between creative personality features and the ideal and real self conceptions in university students
  1. Tez No: 697318
  2. Yazar: ÇAĞLA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, İdeal Benlik, Gerçek Benlik, Yaratıcılık, Yaratıcı Kişilik, Self, Ideal Self, Real Self, Creativity, Creative Personality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde ideal ve gerçek benlik kavramları ile yaratıcı kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında üniversitede öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul Aydın Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören 372 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemine seçkisiz örnekleme (random) yöntemiyle ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri“Yaratıcı Kişilik Özellikleri”ölçeği ile“İdeal ve Gerçek Benlik Kavramı”ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verileri bilgisayarda 'SPSS 25.0' paket programı ile çözümlenmiştir. Araştırmada öncelikle kişisel bilgi formundaki demografik değişkenlerin frekans ve yüzde dağılımları yapılmıştır. Demografik verileri çözümlerken, normal dağılan verilerde gruplar arası farklılığa bakmak için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılırken, normal dağılmayan verilerde parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U ve Kruskal- Wallis testi kullanılmıştır. Ölçekler ve alt boyutları arasındaki korelâsyon hesaplanırken Pearson korelâsyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; yaratıcı kişilik özellikleri ve ideal benlik arasında zayıf seviyede ve negatif ilişki tespit edilmiştir. Yaratıcı kişilik ve gerçek benlik arasında orta seviyede ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. İdeal benliği en çok açıklayan değişken amaç yönelimlilik iken gerçek benliği en çok açıklayan değişken kendine güven olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between ideal and real self-concepts and creative personality traits in university students in terms of some variables. The universe of the research consists of the students studying at the university in the 2020- 2021 academic year. The sample of the study consists of 372 students studying at Istanbul Aydın University, Gelişim University and Uludağ University in the 2020-2021 academic year. The sample of the study was reached by random sampling method. The data of the study were collected with the“Creative Personality Traits”scale and the“Ideal and Real Self Concept”scale. The research data were analyzed in the computer with the“SPSS 25.0”package program. First of all, the frequency and percentage distributions of demographic variables in the personal information form were made in the study. While analyzing demographic data, independent sample t-test and one-way ANOVA were used to look for differences between groups in normally distributed data, while non-parametric tests Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used in non-normally distributed data. Pearson's correlation analysis was used to calculate the correlation between scales and their sub- dimensions. According to the research findings; a weak and negative relationship was found between creative personality traits and ideal self. A moderate and positive relationship was found between the creative personality and the real self. While the variable that explains the ideal self the most is goal orientation, the variable that explains the real self the most is self- confidence.