Yaratıcı drama yönteminin kullanımına ilişkin sınıf öğretmenlerinin tutumlarının incelenmesi
Investigation of elementary school teachers' attitudes toward the use of creative drama method
  1. Tez No: 697330
  2. Yazar: MEHMET ALİ AKKALE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, tutum, sınıf öğretmenleri, nicel araştırma, tarama yöntemi, Creative drama, attitude, elementary school teachers, quantitative research, cross-sectional survey method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, yaratıcı drama yönteminin kullanımına ilişkin sınıf öğretmenlerinin tutumlarını belirlemek ve çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, rastgele olmayan uygun örneklem seçme yöntemi ile belirlenmiş olup, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde, devlet ilkokullarında görev yapan 395 ve özel ilkokullarda görev yapan 21 olmak üzere toplam 416 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden, tarama modellerinden biri olan kesitsel tarama modeli ile desenlenmiştir. Demografik bilgi formu aracılığıyla sınıf öğretmenlerinin kişisel bilgileri elde edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yaratıcı drama yöntemi ile ilgili tutumlarını tespit etmek için, Gülbahar ve Saylan (2019) tarafından geliştirilen“Yaratıcı Drama Yönteminin Etkisi ile İlgili Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek ve yorumlamak için SPSS 22 paket programı kullanılarak normallik testi yapılmıştır. Test sonucunda normal dağılım gösteren veriler, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve bağımsız örneklemler t-testi ile analiz edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin ölçeğin genelinden, öğretmen ve öğretme/öğrenme süreci ile öğrenciye etkisi alt faktörlerinden aldıkları puana göre çok yüksek düzeyde tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, görev yaptığı kurum, eğitim düzeyi, okuttuğu sınıf düzeyi, yaratıcı drama eğitimi aldıkları kurum, yaratıcı drama eğitimi kur çalışmalarına ya da diğer düzeyde eğitimlere katılmaları değişkenlerine göre yaratıcı drama yöntemi ile ilgili tutum puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin okuttuğu sınıf mevcudu ve yaratıcı drama eğitimine katılma-katılmama değişkenine göre yaratıcı drama yöntemi ile ilgili tutum puanları arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, literatürde yapılan çalışmalar ile karşılaştırılıp değerlendirilmiş ve birbirini destekler nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre uygulayıcılara ve araştırmacılara yaratıcı drama yöntemi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the attitudes of elementary school teachers regarding the use of creative drama method and to examine them in terms of various variables. The sample of the study was determined by convenience sampling, which is not random, and consists of a total of 416 elementary school teachers in the province of Istanbul in the 2020-2021 academic year, including 395 working in public schools and 21 working in private schools. The research was designed with the cross-sectional survey model, which is one of the quantitative research methods. Personal information of elementary school teachers was obtained through the demographic information form. In order to determine the attitudes of elementary school teachers about the creative drama method, the“Attitude Scale Related to The impact of The Creative Drama Method”developed by Gulbahar and Saylan (2019) was used. A normality test was performed using the SPSS 22 package program to analyze and interpret the obtained data. Normally distributed data were analyzed with one-way analysis of variance (ANOVA) and independent samples t-test. It has been determined that elementary school teachers have a very high level of attitude according to the score they received from the overall scale, the sub-factors of the teacher and the teaching/learning process and their influence on the student. The results indicated that there was no significant difference between the attitude scores of the teachers regarding the use of the creative drama method according to the variables of gender, age, professional seniority, the institution they work in, the education level, the class level they teach, the institution where they receive creative drama education, their participation in creative drama training courses or other trainings. The results also indicated that there was a significant difference between the attitude scores related to the use of the creative drama method according to the class size that the teachers taught and the variable of participating or not participating in creative drama education. The results of the research were compared and evaluated with the studies in the literature and it was concluded that they support each other. According to the results of this research, suggestions were made to the practitioners and researchers about the effect of the creative drama method.