Changes in Human Resource practices of Multinational corporations for recruiting and acculturating skilled immigrant women during 2020 pandemic
2020 salgını sırasında çok uluslu firmaların nitelikli göçmen kadın işe alım ve işe uyum amaçlı insan kaynakları pratiklerindeki değişimler
- Tez No: 697335
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI BULUT, DOÇ. DR. EMİR ÖZEREN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: İşe alım, işe uyum, katılım ve çeşitlilik, nitelikli göçmenler, COVID 19 salgını
 - Yıl: 2021
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yaşar Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 193
Özet
Amaç - Tez, çok uluslu firmalarda 2020 salgını öncesi ve sırasında nitelikli göçmen veya kendi imkanları ile kendini geliştirmiş yabancı (ekspat) kadınların işe alım ve iş kültürüne entegre edilmeleri amaçlı insan kaynakları pratiklerini ortaya çıkarmayı amaçlar. Tasarım/metodoloji/yaklaşım – Gioia metodu ile gerçekleştirilen, kodların türetilmesi, tema ve boyuta göre sınıflandırılması için tematik analiz kullanılan kalitatif çalışma. Bulgular – Çeşitlilik ve katılımcılık çok uluslu şirketleri için önemli bir ilgi odağı haline gelmiştir, firmalar da firma dışı hisse sahiplerini tatmin etmek, organizasyonel verim ve yaratıcılığı elde etmek için değişim göstermiştir. Marka itibarı ve küresel etki için firmalar cinsiyet eşitliği ve azınlık haklarına önem veren pratiklere önem vermektedir. RBV teorisini kullanarak, iş gücünü çeşitlendirerek rekabetçi üstünlük elde etmek, üretkenlik, katılım ve yaratıcılığı arttırmak için çok uluslu firmaların kadın ve nitelikli göçmenleri içeren azınlıklardan istihdam etmek için büyük yatırımlar yaptıkları sonucuna vardık. Salgın sırasında, işyeri uyumu, işe alım ve personel yönetiminde önemli değişiklikler gözlemlenmiştir. Firmalar uzaktan çalışma, esnek saatler, zihinsel sağlık programları ve çevrimiçi işe alım süreçlerine uyum sağlamaktadırlar. İş pratiklerindeki bu değişiklikler nitelikli kadın göçmenler için yeni fırsatlar yaratacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose – The thesis aims to uncover the human resources practices of recruitment and acculturating in multinational corporations towards skilled immigrant women or self-initiated expatriate women before and during the 2020 pandemic. Design/methodology/approach – A qualitative study using thematic analysis to derive codes and classify them into themes and dimensions using the Gioia method. A combination of semi-structured interviews and questionnaire surveys is used to collect data. Findings – Diversity and inclusion have become a severe concern to multinational corporations, which is adapted for achieving organizational efficiency and creativity and satisfying external stakeholders. Companies emphasize and follow practices for Gender equality and rights of minorities for brand's reputation and making a global impact. Using RBV theory, we concluded that Multinational corporations are investing ample amount on recruitment and acculturation of minorities that contain women and skilled immigrants and diversify their workforce to gain competitive advantage, improve their productivity, engagement, and increase creativity. During pandemics, considerable changes in practices are observed for workplace integration, hiring and employee management. Companies are adapting to remote working, flexible hours, programs for mental wellbeing and online recruitment. This change in work practices will create new opportunities for female skilled immigrants.