Geri Dön

Globalleşme sürecinde stratejik bir unsur olarak insan kaynakları yönetiminde meydana gelen değişimler

Changes which have appeared in the case of human resources management as a strategic factor in the period of globalization

  1. Tez No: 136977
  2. Yazar: BERRİN FİLİZÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN MUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376

Özet

ÖZET Son yıllarda her alanda yaşanan değişim, ekonomik, siyasal, kültürel ve toplumsal bazda önemli yapısal dönüşümleri gerekli kılmış, özellikle gelişen bilişim teknolojisi dünyanın hızla globalleşmesinde en önemli etken olmuştur. Bu gelişmeler her alanda dünya ölçeğinde düşünüp, davranma gereğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle 1980'li yıllardan itibaren işletmeleri ve işletmelerin yönetim alanını yoğun bir şekilde etkileyen ve işletmelerde önemli değişimlerin gerçekleşmesine neden olan en önemli güç, globalleşmedir. Bu değişimlerden ikisi Çok Uluslu İşletmelerin ortaya çıkması ve İnsan Kaynaklan Yönetimine stratejik bakış açısının getirilmesidir. İster ulusal, isterse Çok Uluslu olsun, bütün işletmelerin başarıya ulaşmalarında insan kaynaklarının katkısı büyüktür. Çok Uluslu faaliyet gösteren işletmelerin yapısal farklılıkları, yeni yönetsel uygulamaları gerektirmektedir. Bu yapısal farklılıklar Çok Uluslu İşletmelerin insan kaynaklan bölümü için de söz konusu olmaktadır. Globalleşmenin Çok Uluslu İşletmelerin ortaya çıkmasında etkili olması, bu tür işletmelerin ise insan kaynaklan uygulamalannın farklılık gerektirmesi, tezin konusunun belirlenmesinde etkendir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezin konusu ile ilgili temel kavramlar olan globalleşme, strateji ve insan kaynaklan yönetimi konularında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde insan kaynaklarının stratejik yönetimi konulan incelenmiştir. İnsan kaynaklan yönetiminin evrimi, insan kaynaklarında stratejik yaklaşımı ortaya çıkaran nedenler, tanımı, özellikleri, amaçlan, karşılaşılabilecek sorunlar ve bu konuda tepe yöneticilerinin rolü konulan incelenmiştir. Üçüncü bölümde işletmelerin uluslar arasılaşması, uluslar arası insan kaynaklan yönetimini ortaya çıkaran nedenler, önemi, ulusal insan kaynaklan yönetimi ile global insan kaynaklan yönetimi arasındaki farklılıklar, uluslar arası insan kaynaklan yönetim süreci konulan incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren iki işletmenin insan kaynaklan uygulamaları incelenmiştir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Changes experienced in recent years required economic, political, cultural, and social transformations. Especially, information technologies have an important impact on the rapid globalization of the world. These changes required to think and behave globally. The most important power that has been intensly influencing the businesses and their managements since 1980s is gloabalization. Two changes that have been emerged as a result of globalization are emerge of multinational corporations and strategic and global approaches to human resource management. The human resources are crucial for the success of natioanal and multinational corporations. The structural differences of multinational corporations require new managment practices. These structural differences are also in effect for human resource managements departments of these organizations. The fact that globalization has an influence on the; emerge of multinational corporation and the human resource managment practices are different for these corporations is an important motivation that this dissertation is undertaken. The study consists of four sections. In the first section, globalization, strategy, and human resource management topics were given as the basic concepts of the dissertation. The second section addresses the strategic management of human resources. This section continues with the emerge of human resource concept, its managerial history, reasons for the strategic approach, their goals, possible problems. The third chapter includes multinationalization of businesses, reasons and importance of international human resource management, differences between national and international human resource management practices, and the managerial process for international human resource management. In the fourth section of this study, human resources practices of a textile and construction firm's have been analyzed.

Benzer Tezler

  1. Globalleşme sürecinde finansal amaçlı işbirliği stratejileri

    Başlık çevirisi yok

    HAKAN ÇELİKKOL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    İşletmeAnadolu Üniversitesi

    PROF. DR. RIZA AŞIKOĞLU

  2. Türk savunma sanayii

    Turkish defense industry

    CAN DEMİRCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    EkonomiUludağ Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CAFER UNAY

  3. Küreselleşme ve Türkiye'de bürokratik seçkinler

    Globalization and bureaucratic elites in Turkey

    NAZAN ÖZER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    SosyolojiAnkara Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. AYTÜL KASAPOĞLU