Üst düzey sağlık yöneticilerinin hastane ve finansman reformuna ilişkin bilgi ve tutum düzeyleri üzerine bir araştırma
A Research on the knowledge and attitude levels of the senior-level health managers on hospital and finance reform
  1. Tez No: 69744
  2. Yazar: ÇETİN DEĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHREDDİN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özerkleşme, Desantralizasyon, Blok Hizmet Sunum Kontratları, Hizmet Sunanın/Hizmet Kullananın Ayrılması, Sosyal Sağlık Sigortası, Autonomy, Decentralization, Block Service Contract, Purchaser/Providers Split, Social Health Insurance. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, üst düzey sağlık yöneticilerinin Türkiye'deki sağlık reformlarından Hastane Reformu ve Finansman Reformu ile ilgili bilgi ve tutum düzeylerinin ölçülmesi yoluyla reformların başarılı bir biçimde uygulanmasını sağlamaya yönelik stratejilere ışık tutmaktır. Araştırmanın evreni; Birinci, İkinci ve Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Projesi İlleridir ve araştırma evrenin tamamına uygulanmıştır.(Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Muğla, Tokat, Sivas, Yozgat, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van, Bayburt) Araştırmaya Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde çalışan üst düzey yöneticiler (Başhekim, Hastane Müdürü, Başhemşire) ve İl Sağlık Müdürlükleri üst düzey yöneticileri (İl Sağlık Müdürleri ve Müdür Yardımcıları) katılmıştır. Üst düzey sağlık yöneticilerine, 792 anket gönderilmiştir ve 735 kişi anketi yanıtlamıştır; anket geri dönüş oranı 92.80'dir. Araştırma ile Üst düzey sağlık yöneticilerine ait tanımlayıcı bulgular ile“Hastane ve Sağlık İşletmeleri Hakkında Kanun Tasarı Taslağı”nda tanımlanan özerk hastane yönetim modeline (Sağlık İşletmesi, Yönetim Kurulu, İşletme Genel Müdürü, Mali Denetim, Sağlık Hizmetlerinin Sözleşmeler Halinde Verilmesi, Sevk Zincirine Uymadan İşletmeye Başvuran Kişilerin Hizmet Bedelini Ödemeleri, Yönetim Kurulu Üyelerine Ek Ödeme Yapılması, Personele Prim Dağıtılması) ve“Kişisel Sağlık Sigortası Sistemi ve Sağlık Sigortası İdaresi Başkanlığı Kuruluş ve İşleyiş Kanun Tasarı Taslağı”nda tanımlanan sağlık sigortası modeline (Sağlık Sigortası İdaresi Başkanlığı, İdare Kurulu, Sağlık Sigortası İdaresi Başkanlığı Başkanı, Sigortalılara Sağlanacak Temel Teminat Paketi, Teminat Paketi 'ndeki Hizmetlerden Yararlanma Koşulları, Hekime Başvuru ve Tedavide İzlenecek Sevk Zinciri, Sigortalıların Ödenecek Prim Miktarının Belirlenmesine Esas Olacak Mal ve Gelirleri, Aktueryal Prim) ilişkin bilgi ve tutum düzeylerinin, bağımsız değişkenlere (Mezuniyet durumuna, Mezuniyet sonrası eğitim durumuna, Hizmet Süresine, Çalıştıkları kuruma, İdari görevlerine) göre farklılıkları sorgulanmıştır. Üst düzey sağlık yöneticilerinin; %15.9'unun Lise, %20.3'ünün Ön Lisans, %19.5'inin Lisans ve %41.9'unun Tıp Fakültesi Mezunu olduğu bulunmuştur. Mezuniyet sonrası eğitim durumları incelendiğinde, %72.2'sinin Mezuniyet Sonrası Eğitim Almadığı, %2. 6 'sının Doktora, %20.4'ünün Tıpta Uzmanlık, ve %4.8'inin Yüksek Lisans sahibi olduğu bulunmuştur. İdari görevleri sorgulandığında, %26.8'inin Başhekim, %26.4'ünün Hastane Müdürü, %27.8'inin Başhemşire, %3.9'unun İl Sağlık Müdürü ve %14.6'sımn İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı tespit edilmiştir. Meslekte çalışma sürelerine bakıldığında dağılım şöyledir;, %25.32'ü 0-9 yıl, %41.9'u 10-19 yıl, %28'i 20-29 yıl ve %4.8 30 yılın üstünde olduğu görülmektedir. Meslekte yöneticilik süreleri incelendiğinde ise; %74.1'i 0-9 yıl, %17.8'i 10-19 yıl, %7.1'i 20-29 yıl ve %1'i 30 yılın üstünde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this survey is to evaluate the knowledge and attitude levels of the health managers regarding Hospital Reform and Finance Reform among the Health Reforms in Turkey; by this way, to enlighten the strategies to be developed with respect to the implementation. First, Second and Primary Health Care Services Project provinces are the scope of this survey and this survey has been implemented to all of the provinces. (Ankara, Istanbul, Diyarbakır, Mardin, Muğla, Tokat, Sivas, Yozgat, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, İğdır, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van, Bayburt) Senior level managers of Ministry of Health Hospitals (Head Doctor, Hospital Manager, Head Nurse) and Provincial Health Directorates have been included in this survey. (Provincial Directors and Deputy Directors). 792 questionnaires have been sent to senior level health managers and 735 answers have been returned. (Return Rate is %92.80). The knowledge and attitude of the senior level managers have been determined according to the model defined in draft laws on health reforms. Senior health managers graduation degrees are; 15.9 percent from high school, 20.3 percent from vocational schools, 19.5 percent are undergraduate and 41.9 percent from medical school. When the post graduate status is examined, it has been determined that; 72.2 percent haven't received any postgraduate education, 2,6 percent have PHD, 20.4 percent have medical specialty and 4.8 percent have Master of Science degree. When administrative status is examined, it has been determined that; 26,8 percent is head doctors, 26,4 percent hospital managers, 27,8 percent head nurses, 3,9 percent provincial health directors and 14,6 percent deputy provincial directors. The distribution of duration of services are as follows; 25.32 percent is 0-9 years, 41,9 percent 10-19 years, 28 percent 20-29 years and 4,8 percent 30 years or more. The distribution of duration of services as managers are as follows; 74,1 percent is 0-9 years, 17,8 percent 10-19 years, 7,1 percent 20-29 years 1 percent 30 years or more.