Sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi: Gebe kadınların algıladıkları sağlık ihtiyaçları üzerine bir araştırma
Determining health needs: A Study on perceived health needs of pregnant women
  1. Tez No: 69743
  2. Yazar: MEHMET TOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi, algılanan sağlık ihtiyaçları, gebe kadınların algıladıkları sağlık ihtiyaçları, sağlık ihtiyaçlarını belirleme yaklaşımları, Determining health needs, perceived health needs, health needs, perceived health needs of pregnant mothers, approaches to health needs assessment
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sağlık ihtiyaçlarını belirleme ve değerlendirme sağlık planlamasında önemli bir yere sahiptir. Bunun temel nedeni, diğer kaynaklarda olduğu gibi sağlık kaynaklarında da sınırlılığın olmasıdır. Kaynakların etkili ve verimli kullanımı noktasında sağlık ihtiyaçlarına göre sağlık planlaması faaliyetlerini yürütmek önem kazanmaktadır. Bu çalışma, Ankara İli Sincan II Nolu Sağlık Ocağı bölgesindeki 5-9 aylık gebe kadınların (n=177) algıladıkları genel sağlık durumlarını, gebe kalmadan önceki sağlık durumları ile şimdiki sağlık durumlarını karşılaştırma hakkındaki değerlendirmelerini ve algıladıkları fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlık ihtiyacı düzeylerini (fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halinde algılanan bozulma ve azalmaların düzeyleri) saptamak amacı ile yapılmıştır. Bu algılamaların, gebe kadınların bazı demografik ve sosyo-ekonomik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek de araştırmanın amaçları arasındadır. Yapılan çalışma sonucunda, gebe kadınların algıladıkları genel sağlık durumlarının ortanın (vasatın) üzerinde olduğu, gebe kalmadan önceki sağlık durumlarının şimdiki sağlık durumlarından biraz daha iyi olduğu ve algıladıkları fiziksel sağlık ihtiyacı düzeyinin ruhsal ve sosyal sağlık ihtiyacı düzeyinden yüksek olduğu bulunmuştur. Kadınların algıladıkları genel sağlık durumları ile aylık hane halkı geliri ve kronik hastalığı olup olmama gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı farkların olduğu bulunmuştur. Ayrıca kadınların algıladıkları ruhsal sağlık ihtiyacı düzeyleri ile aylık hane halkı geliri ve sağlık sigortası kapsamında olup olmama gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı farkların olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Determination and evaluation of health needs has an important place in health planning since there is resource scarcity in health sector as well as other sectors. For efficient and effective use of resources, health plans prepared by taking into account health needs gain importance. In this study, perceived health needs of 5-9 months pregnant mothers, living in the catchment area of health center in Sincan, Ankara was determined. Health needs were measured in terms of physical, psychological and social health needs. In addition to this, differences between health status of the women before and after pregnancy, and physical, psychological and social needs are also investigated. At the end of the study, it was found that general health status perceived by the pregnant mothers was better than mean, health status before pregnancy was slightly better than after pregnancy, and perceived physical health need was higher than psychological and social health needs. The was a statistically significant relationship in terms of perceived general health status by monthly household income and chronic disease status. Moreover, it was found that there was a significant difference between perceived psychological health status of the women by monthly household income and health insurance coverage.