Meslek lisesi öğretmenlerinin öğrencilerin başarısı ve öğrenmesine yönelik inançları mesleki tutumları ve motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between vocational high school teachers' beliefs professional attitudes and motivations towards students' success and learning
- Tez No: 697448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL ARİF KIRKIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başarı ve Öğrenme, Mesleki Tutum, Mesleki Motivasyon, Öğretmen, Meslek Lisesi, Success and Learning, Professional Attitude, Vocational Motivation, Teacher, Vocational High School
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, meslek lisesi öğretmenlerinin öğrencilerin başarısı ve öğrenmesine yönelik inançları, mesleki tutumları ve motivasyonları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada meslek lisesi öğretmenlerinin, öğrencilerin başarısı ve öğrenmesine yönelik inanç, mesleki tutum ve motivasyonlarının; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş, mesleki kıdem, çalışma durumu, sınıftaki öğrenci sayısı ve kurumdaki çalışma süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve bu üç değişken arasındaki ilişki incelendi. Çalışma nicel araştırma türlerinden biri olan ilişkisel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul ili Avcılar ve Beylikdüzü ilçelerinde görev yapan 723 meslek lisesi öğretmeni ve çalışma grubu bu okullarda görev yapan 311 meslek lisesi öğretmeninden oluşmuş; çalışmada kolay örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada ölçme aracı olarak ''Kişisel Bilgiler Formu'',“Öğrencilerin Başarısı ve Öğrenmesine Yönelik Öğretmen İnançları Ölçeği'', ”Öğretmenlik Mesleği Tutum Ölçeği'' ve“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçme araçlarından elde edilen verilerden iki değişkenli gruplar için ''t testi'' ile iki'den fazla değişkenli gruplar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Çarpım Moment Korelasyon ve regresyon analizleri ile çeşitli çözümlemeler yapılmıştır. Çalışmada meslek lisesi öğretmenlerinin genel olarak“Öğrencilerin Başarısı ve Öğrenmesine Yönelik İnanca”“öğrencinin duygusal özellikleri ile başarı ilişkisine yönelik”görüşe,“öğrencinin başarısının değiştirilebilirliğine yönelik”görüşe,“zekâ ile başarı ilişkisine yönelik”görüşe yüksek düzeyde,“öğrencinin ön öğrenmeleri ile başarı ilişkisine yönelik”görüşe orta düzeyde sahip oldukları ve yine öğretmenlerin korku tutumuna yüksek düzeyde, sevgi ve önem tutumlarına çok yüksek düzeyde, dışsal ve içsel motivasyona yüksek düzeyde sahip oldukları tespit edilmiştir. Meslek lisesi öğretmenlerinin öğrencilerin başarısı ve öğrenmesine yönelik inançları cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, öğrenci sayısı değişkenleri açısından anlamlı olarak farklılaşmazken; yaş, mesleki kıdem, çalışma durumu, kurumda çalışma süresi değişkenlerine göre farklılık göstermektedir. Meslek lisesi öğretmenlerinin öğretmenlik mesleği tutumları cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş, mesleki kıdem ve çalışma durumu, kurumda çalışma süresi değişkenleri açısından anlamlı olarak farklılaşmazken; öğrenci sayısı değişkenine göre farklılık göstermektedir. Meslek lisesi öğretmenlerinin mesleki motivasyonları cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem, çalışma durumu, öğrenci sayısı ve kurumda çalışma süresi değişkenleri açısından anlamlı olarak farklılaşmazken; yaş değişkenine göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between vocational high school teachers' beliefs, their professional attitudes, and motivations towards students' success and learning was investigated. In the research, whether vocational high school teachers' beliefs, their professional attitudes and motivations towards students' success and learning differentiated according to gender, marital status, educational status, age, professional seniority, employment status, number of students in the class, and the working time in the institution or not and the relationship between these three variables were examined. The relational research method, which is one of the quantitative research types, was implemented in the study. 723 vocational high school teachers working in the Avcılar and Beylikdüzü districts of Istanbul constituted the universe of the study, and the study group consisted of 311 vocational high school teachers working in these schools; easy sampling method was used in the study. As measurement tools in the study,“Personal Information Form,”“Teacher Beliefs Scale towards Students' Success and Learning,”“Teaching Profession Attitude Scale,”and“Teacher Motivation Scale”were used. From the data obtained from the measurement tools, various analyzes were made with“t-test”for bivariate groups and with one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation, and regression analyzes for groups with more than two variables. In the study, it was determined that vocational high school teachers generally have a high level of“Belief in Student Success and Learning,”a point of view regarding“the relationship between student's emotional characteristics and success,”a point of view regarding“the changeability of student success,”a point of view regarding“the relationship between intelligence and success”and a moderate point of view regarding“the relationship between student's prior learning and success”and again, that teachers have a high level of fear attitude, a very high level of love and importance attitudes, and a high level of external and internal motivation. While vocational high school teachers' beliefs towards students' success and learning do not differ significantly in terms of gender, marital status, educational status, number of students, they differ according to the variables of age, professional seniority, working status, working time in the institution. While the teaching profession attitudes of vocational high school teachers do not differ significantly in terms of gender, marital status, educational status, age, professional seniority, and working status, working time in the institution, they differ according to the number of students variable. While the professional motivation of vocational high school teachers does not differ significantly in terms of gender, marital status, educational status, professional seniority, working status, number of students, and working time in the institution, it differs according to the age variable.