COVID-19 pandemisinin profesyonel turist rehberlerine ve kültür turlarına etkisi
The effect of COVID-19 pandemic on professional tourist guides and cultural tours
  1. Tez No: 697499
  2. Yazar: OKAY COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Salgın, Kültür Turları, Profesyonel Turist Rehberi, COVID-19, Pandemic, Cultural Tours, Professional Tourist Guide
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
2019 yılının sonlarında, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei Eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) salgını kısa sürede uluslararası yayılım göstererek tüm ülkeleri ve sektörleri, özellikle turizm sektörünü ciddi boyutlarda etkilemiştir. Bu süreçte pandeminin yarattığı olumsuzlukları azaltmak için alınan önlemler nedeniyle insan hareketliliği sınırlandırılmış ve kültür turları durma noktasına gelmiştir. Buna bağlı olarak işsiz kalan profesyonel turist rehberleri ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Çalışmada, COVID-19 salgınının kültür turları ve profesyonel turist rehberleri üzerindeki etkisi ortaya koymak ve çözüm önerileri getirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada salgın döneminde kültür turlarında alınan ve alınması gereken önlemler, kültür turistlerinin davranışları da incelenmektedir. Çalışma kapsamında salgın döneminde Efes Antik Kentinde en az bir kere tura çıkmış 15 profesyonel turist rehberiyle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucu elde edilen verilere hem içerik analizi hem betimsel analiz uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre profesyonel turist rehberlerinin turlarda salgından korunma konusunda hassas olduğu, TUREB'in yayınladığı salgın döneminde turlarda uyulması gereken kurallar adlı genelgenin güncellenmesi gerektiği, salgından sonra kültür turistlerinin tatil ve seyahat tercihlerinin değişiklik göstereceği, işsiz kalan turist rehberlerinin ekonomik ve psikolojik sorunların yanında birtakım sosyal sorunlarla da karşılaştığı, mesleki yetkinlik ve becerilerinde gerileme olduğu, turist rehberlerinin ilgili kurumlardan etkin yönetim ve ekonomik destek beklediği sonuçlarına ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Novel Coronavirus (Covid-19) pandemic, which emerged in the city of Wuhan, Hubei Province of the People's Republic of China at the end of 2019, spread internationally in a short time and seriously affected the tourism sector of all countries. Cultural tours came to a standstill as the sector was badly affected. As a result of this, professional tourist guides lost their job and faced serious difficulties. In this study, it is aimed that reveal the effect of the Covid-19 pandemic on cultural tours and professional tourist guides and to offer solutions. In addition, the measures to be taken in cultural tours during the pandemic period and the behavior of cultural tourists were also examined in the study. Within the scope of the study, semi-structured interviews were conducted with 15 professional tourist guides who toured the Ancient City of Ephesus at least once during the pandemic period. Both content analysis and descriptive analysis were used to analysis the datas obtained from the interviews. According to the findings of the study, professional tourist guides are sensitive about protection from the pandemic in tours, the circular called the rules to be followed during the pandemic period published by TUREB should be updated, holiday and travel preferences of cultural tourists will change after the pandemic, the unemployed tourist guides have some psychological and economic problems as well as some social problems. It is concluded that there are also problems as declining in professional competence and skills of tourist guides, and they expect effective management and economic support from the relevant institutions.