Datça ve Bodrum Belediyeleri'nin COVID-19 pandemisi sürecindeki Instagram paylaşımları üzerine bir çalışma
A study on the Instagram posts of Datça and Bodrum Municipalities during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 784442
- Danışmanlar: PROF. DR. AND ALGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Instagram, COVID-19, Sosyal Medya, Destinasyon Pazarlaması, Belediyeler, İçerik Analizi, Instagram, COVID-19, Social Media, Destination Marketing Municipalities, Content Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnternet teknolojileri kamuoyunun davranışlarını etkileyen bir devrim yaratmıştır. Tek yönlü iletişim kurmayı sağlayan geleneksel iletişim araçları, internet teknolojilerinin gelişimiyle yerini çift yönlü iletişimi mümkün kılan sosyal medyaya bırakmıştır. Sosyal medya; ekonomiden sağlığa her alanda etki yaratan, topluluk oluşturan birincil araç haline gelmiştir. Bu durum, belediyelerin de bu etkileşim ağına katılmasına yol açmıştır. Özellikle solunum ve temas yoluyla bulaşabilen COVID-19 pandemisiyle temassız iletişim yöntemlerine yönelim daha çok artmıştır. Virüsün yayılımının azalması ve kontrol altına alınması için uygulanan izolasyon süreci gündelik yaşamın online ortama adapte edilmesine yol açmıştır. İletişim teknolojilerinin dijital ortama taşınması yaşanan izolasyon sürecine daha kolay alışmayı mümkün kılmıştır. İzolasyon, şehirde yaşayan halkın yazlık, köy gibi seyrek yerleşime sahip olan bölgelere göçmelerine neden olmuştur. Bu noktada dijitalleşmeyle birlikte gidilebilecek destinasyonlar araştırılarak, daha önce deneyimlemiş kişiler ile iletişim kurmak ve gitmek istenilen yerler hakkında daha çok bilgi edinebilmek mümkün olmuştur. Belediyeler artan turist sayısıyla birlikte COVID-19 ile ilgili tedbirleri hatırlatıp, güncel bilgileri sunmak ve farkındalık oluşturma görevlerini üstlenmelidir. Bu noktada yaşanan kriz sürecini başarıyla yönetebilmek için dijital ortama ihtiyaç duyulmuş, fiziksel ortamın dışında geniş kitlelere ulaşabilmek, bilgilendirmek, istekler, ihtiyaçlar ve şikayetlerinden sorumlu olan belediyelerin sosyal medyayı kullanmalarının önemi ortaya çıkmıştır. Pandemide güncel, profesyonel, çekici ve uluslararası arena da herkes tarafından anlaşılabilir içeriklerin oluşturulması gerekmektedir. Sosyal medyanın sunduğu içerik oluşturma çeşitliliğinden faydalanarak, hashtag, konum, reels özelliklerini kullanıp daha çok kişiye ulaşmak mümkündür. Pandeminin neden olduğu kriz sürecinde doğru ve açık bir iletişim ortamı yaratmak gerekmektedir. Yerel yönetimler tarafından atılan adımlar gerek sosyal belediyecilik anlayışı gerekse ekonomik kalkınma açısından fırsat sunmaktadır. Kısıtlamaların etkisiyle her alanda ekonomik yönden zor bir sürecin yaşanması da kaçınılmazdır. En büyük zorluğu yaşayan sektörlerden biri de kuşkusuz turizm sektörüdür. Bu noktada turistik alanlarda alınan önlemler, güncel bilgiler, virüse karşı alınmış tedbirler çerçevesinde yapılan konser, tiyatro gibi çeşitli iletişim çalışmalarını profesyonel bir şekilde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek içerikler ile duyurmak çok önemlidir. Bu kapsamda yazlık beldeler Datça ve Bodrum Belediyelerinin resmi Instagram hesaplarından 2020 yılı boyunca paylaştığı 12 aylık içerikleri karşılaştırmalı olarak içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Belediyelerin COVID-19 pandemisi sürecinde yaşanılan kriz ortamında, sosyal medya uygulaması olan Instagram hesaplarını destinasyon pazarlaması unsurları çerçevesinde kriz iletişimine yönelik tutumları ve halkla ilişkiler stratejilerini sosyal medya paylaşımlarına ne kadar yansıttıkları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda Belediyelerin Instagram paylaşımlarında COVID-19 pandemisi ile ilgili tetikleyici bir gündem yönetimi yapılmadığı fakat kayıtsız bir tutum sergilemedikleri tespit edilmiştir. Paylaşımlar karşılaştırıldığında Bodrum Belediyesi, Datça Belediyesi'ne oranla nicelik ve nitelikte büyük oranda daha başarılıdır.
Özet (Çeviri)
Internet technologies have led to a revolution affecting public behaviour. With the development of internet technologies, traditional communication tools that enable one-way communication are replaced by social media that enable two-way communication. Social media become the number one tool that influences and builds communities in all fields from economy to health. This fact led to the participation of municipalities in this interaction network. Especially following the outbreak of COVID-19, which could be transmitted through respiration and contact, the tendency towards contactless communication methods further increased. The lockdown that was put in place in order to reduce and control the spread of the virus led to the adaptation of daily life to the online environment. The digitalisation of communication technologies made it possible to get used to the ongoing lockdown more easily. The lockdown forced the city dwellers to migrate to sparsely populated areas such as summer resorts and villages. At this point, by studying the destinations that can be visited thanks to digitalisation, it became possible to communicate with people, who have already visited these destinations, and to obtain more information about the places that one wants to visit. With the increasing number of tourists, municipalities should assume the task of raising awareness and providing up-to-date information and reminding about COVID-19-related measures. At this point, the digital environment was needed to successfully manage the experienced crisis, and the significance of the use of social media by municipalities, which are responsible for reaching large masses outside the physical environment, providing information to these large masses, and responding to their requests, needs and complaints, became apparent. During the pandemic, it became necessary to create content that is up-to-date, professional, attractive and understandable to everyone in the international arena. It is possible to reach out to more people by taking advantage of the diversity of content creation options offered by social media by using hashtags, location, and reel features. It is necessary to create a correct and open communication environment during the crisis caused by the pandemic. Steps taken by local governments offer opportunities in terms of both social municipalism and economic development. It is inevitable that economically difficult times shall be experienced in every field due to the restrictions. One of the sectors experiencing the hardest challenge is undoubtedly the tourism sector. At this point, it is of great importance to announce various communication events such as concerts and theatre held within the scope of the measures taken in touristic areas, up-to-date information and measures taken against the virus in a professional manner, with content that attracts the attention of both local and foreign tourists. In this context, content posted on the official Instagram accounts of Datça and Bodrum Municipalities, which are municipalities of summer resorts, throughout 2020 for 12 months was comparatively analysed through the content analysis method. It is investigated to what extent municipalities reflect their attitudes towards crisis communication within the framework of destination marketing elements and public relations strategies to their social media posts on their Instagram Accounts, which is the social media platform of municipalities, during the crisis environment experienced due to the COVID-19 pandemic. As a result of the research, it has been determined that the municipalities do not have a triggering agenda management regarding the COVID-19 pandemic in their Instagram posts, but they do not display an indifferent attitude. When the shares are compared, Bodrum Municipality is more successful in terms of quantity and quality compared to Datça Municipality.