Elektronik müzikte karma ses ortamı ve Karlheinz Stockhausen'ın Kontakte adlı eseri ile orkestra ve elektronikler için scream
Mixed media in electronic music and Karlheinz Stockhausen's Kontakte, and 'Scream' for orchestra and electronics (An original composition)
  1. Tez No: 697567
  2. Yazar: ILHAMA HASANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET SAİM NEMUTLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİR SİNAN KESTELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Müzik, Elektroakustik Müzik, Karlheinz Stockhausen, Kontakte, 20. Yüzyıl Müziği, Diziselcilik, Electronic Music, Electroacoustic Music, Karlheinz Stockhausen, Kontakte, 20th Century Music, Serialism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon Ve Orkestra Şefliği Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
XX. yüzyıl bestecilerin klasik müzik geleneklerine karşı çıkarak yarattıkları çeşitli formlar, stiller ve çok daha fazlasıyla müziğin kökten değiştiği bir yüzyıl olarak müzik tarihine yazılmıştır. Yeni teknikler, ses kaynaklarının arayışı ve deneyleriyle karakterize edilen XX. yüzyıl müziği özellikle teknolojinin gelişmesiyle daha farklı bir yol almıştır. İcat edilen teknolojik aygıtlar müziğin kaydedilerek dönüştürülmesini, elektronik seslerin üretilmesini mümkün kılarak geleneksel müziğin kısıtlamalarından uzaklaşmayı hedefleyen besteciler için yeni bir çalışma alanı olan elektronik müziğin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Bu yeni ortamda yoğun çalışarak elektronik müziği akustik çalgılarla entegre etmenin yollarını arayan birçok besteci deney ve araştırmalar sonucunda elektronik ve akustik müzik birleşiminden oluşan başarılı eserlere imza attılar. Bu tez çalışmasında elektronik ve akustik müzik kombinasyonuna dayanan bu eserlerin incelenmesiyle beraber, elektronik müzik tarihinde birçok çalışmasıyla önemli bir yere sahip Karlheinz Stockhausen'ın manyetik bant, piyano ve vurmalı çalgılar için yazdığı Kontakte adlı eseri analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The 20th century has been written in the history of music as a century in which music was radically changed, with various forms, styles and much more created by composers in opposition to classical music traditions. The music of the 20th century, which is characterized by the search and experimentation of new techniques, sound sources, has taken a different path, especially with the development of technology. The invented technological devices have resulted in the emergence of electronic music, a new field of study for composers who aim to move away from the constraints of traditional music by making it possible to record and manipulate music and produce electronic sounds. Many composers who worked intensively in this new environment, looking for ways to integrate electronic music with acoustic instruments, produced successful works consisting of electronic and acoustic music components as a result of experiments and research. In this thesis, in addition to examination of these works based on a combination of electronic and acoustic music, Karlheinz Stockhausen's Kontakte which is created for magnetic tape, piano and percussion instruments has been analyzed and interpreted.