Çağdaş sanatta ekolojik eğilimler
Ecological trends in contemporary art
- Tez No: 697588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Ekoloji, Ekolojik Sanat, Çevre Sanatı, Doğa Sanatı, Arazi Sanatı, Contemporary Art, Ecology, Ecology Art, Envirionmental Art, Nature Art, Land Art, Ecological Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Doğa ve doğa algısı insanın varlığından itibaren her dönem birçok sanat eserine ilham olmuş, doğadan sahneler sanatçıların odağında zaman zaman yer bulmuştur. Öyle ki yaşamın içinden olan 'sanat' ve yine yaşamın bir parçası olan 'doğa' sürekli etkileşim halinde olmuşlardır. Ekolojik eserler üreten sanatçılar, insan ve doğanın birlikteliğini güçlendirmeyi amaçladıklarından onarma ve yenileme yöntemlerini kullanarak, aynı görüşteki diğer disiplinlerle ve o disiplinlere ait tekniklerle eserler üretmişlerdir. Yaptıkları projeler, ekolojik ve çevresel bütünlüğü koruma ve insan-doğa bütünlüğünü dengede tutma konuludur. Dolayısıyla amaç doğal dengenin insan tarafından yok olmasına karşın, doğanın uğradığı zararı yine insan eliyle telafi etmektedir. 'Çağdaş Sanatta Ekolojik Eğilimler' adı altında hazırlanan bu çalışmada, sanatın doğa ile olan birlikteliğine işaret eden, felsefesi doğa ile şekillendirilmiş olan akımlar adına eser üretmiş sanatçılar değerlendirilecektir. Bu sanatçıların doğa ile kurmuş oldukları yakınlıklar incelenirken doğa, ekoloji ve çevre kavramları tanılandırılacak olup insanın doğada bıraktığı kalıcı yara olan tahribat ve tahribatın sonuçlarını ele alan sanatçıların, dikkat çekmek istedikleri farkındalıklar ve iyileştirme çabaları ve bu doğrultuda ortaya koydukları tepki ve uygulamalar eser bağlamında aktarılacaktır.
Özet (Çeviri)
The perception of nature and nature has inspired many artworks in every period since the existence of man, and scenes from nature have been the focus of attention from time to time. So much so that“art”, which is part of life, and“nature”, which is also a part of life, have been in constant interaction. Since the artists doing ecological studies aim to strengthen the unity of man and nature, they have produced works with other disciplines that have the same perspective and techniques belonging to these disciplines, using restoration and renovation methods. Their projects are about protecting ecological and environmental integrity and balancing human-nature integrity. Therefore, the aim is to compensate the damage of nature by human hand, even though the natural balance is destroyed by man. In this study prepared under the name of“Ecological Trends in Contemporary Art”, the artists who have produced works for the movements whose philosophy is shaped with nature will be evaluated. While examining the proximity of these artists with nature, the concepts of nature, ecology and environment will be introduced, and the awareness and healing efforts of the artists who deal with the consequences of destruction and destruction, which are the permanent wounds left by human beings, and their reactions and practices in this direction will be explained in the context of the work.