Elit sporda cinsel taciz
Sexual harrasment in elite sport
- Tez No: 697604
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAYFUN AMMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Elit Spor, Cinsel Taciz, Cinsellik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı hayatının bir döneminde elit olarak spor yapan ya da mevcut olarak spor yapmaya devam eden sporcuların yaşadıkları cinsel taciz olaylarının incelenmesidir. Çalışmanın verileri; literatür taraması, gözlem ve görüşme formuyla toplanmıştır. Nitel araştırma yönteminin esas alındığı çalışmada yarı yapılandırılmış mülakat tekniği 8 elit sporcunun gönüllü katılımıyla, onların sorunlarına yönelik derinlemesine görüşmelerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde erkekten kadına, erkekten erkeğe, kadından erkeğe ve kadından kadına sporda cinsel tacizin olduğu görülmüştür. Katılımcılardan elde edilen veriler 4 erkek sporcudan 1'inin kadın, 3'ünün erkek tarafından, 4 kadın sporcudan 3'ünün erkek, 1'inin kadın sporcu tarafından cinsel tacize uğradığı sonucunu vermiştir. Araştırma sonucuna göre elit sporda toplumsal, psikolojik ve hukuksal açıdan sorunların var olduğu görülmüştür. Elit sporcuların cinsel taciz hakkındaki görüşleri sonrasında güç ilişkilerinden dolayı cinsel tacizin olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the sexual harassment incidents experienced by athletes who do sports at an elite level in his/her life or who currently continue to do sports. The data of the study was collected by literature review, observation and interview form. In the study which is based on qualitative research method, semi-structured interview technique was conducted with voluntary participation of 8 elite athletes and in-depth interviews about their problems. When the findings of the study were examined, it was seen that there had been sexual harassment in sports from man to woman, man to man, woman to man and woman to woman. The data obtained from the participants revealed that 1 of 4 male athletes were sexually abused by women, 3 men by men, 3 of 4 women athletes by men and 1 by female athletes. According to the results of the research, it was revealed that social, psychological and legal problems exist in elite sports. Elite athletes' views on sexual harassment revealed that there was sexual harassment due to their power relations.