Prostat kanserinin saptanmasında ve okuyucular arası uyumun belirlenmesinde PI-RADSv2 ile v2.1'in karşılaştırılması
Comparison of PI-RADSv2 and v2.1 in detection of prostate cancer and interreader agreement
  1. Tez No: 697633
  2. Yazar: ONUR KAAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CESUR GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Multiparametrik MRG, Prostat biyopsisi, Prostat kanseri, Prostat manyetik rezonans görüntüleme, Multiparametric MRI, Prostate biopsy, Prostate cancer, Prostate magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş-Amaç: Prostat kanseri erkeklerin en sık kanseridir. Prostat manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kanser tespitinde sıklıkla kullanılmaktadır. Prostat MRG'de görüntü eldesi ve raporlama PI-RADS kılavuzuna göre yapılmaktadır.“Yaşayan bir belge”olarak sürekli güncellenen PI-RADS kılavuzunun son hali versiyon 2.1 (v2.1)'dir. PI-RADSv2.1 önceki versiyona (v2) kıyasla bazı minör değişikleri içermektedir. Bu çalışmada, PI-RADSv2 ve v2.1 okuyucular arası uyum ve klinik anlamlı prostat kanseri (KAK) saptama başarısı açısından kıyaslanmıştır. Gereç-Yöntem: 2017-2021 yılları arasında prostat MRG çekilmiş ve sonrasında sistematik biyopsi veya radikal prostatektomi uygulanmış hastalar çalışmaya dahil edildi. Görüntüler, benzer tecrübeye sahip 2 farklı radyolog tarafından değerlendirildi. Okuyucular aynı oturumda hem PI-RADSv2 hem de v2.1'i esas alarak lezyonları skorladı. Tipik benign prostat hiperplazisi nodülleri her iki skorlama sisteminde de skor 1 olarak kategorize edildi. Gleason ≥3+4 tümörler KAK kabul edildi. İki okuyucunun PI-RADS v2 ve v2.1 skorları; okuyucular arası uyum açısından Kappa istatistiği, KAK tespiti açısından alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrisi kullanılarak karşılaştırıldı. Eğrinin altındaki alanlar (EAA) arası fark Delong testi ile değerlendirildi. P ≤0,05 istatiksel anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 304 hastanın 93 (%30,6)'ünde MRG'de lezyon izlenmedi. Patolojide 125 (%41,1) olguda tümör yoktu. KAK tanısı alan olgu sayısı 116 idi. Okuyucular arası uyum PI-RADSv2 ve v2.1 için iyi düzeydeydi (Kappa skorları sırasıyla 0,622 ve 0,654). Okuyucu 1'e göre 7 olgunun skoru arttı; bu olguların hiçbirinde KAK görülmedi. 24 olgunun skoru azaldı; bunların hiçbirinde KAK görülmedi. Okuyucu 2'ye göre 3 olgunun skoru arttı; bu olguların hiçbirinde KAK görülmedi. 24 olgunun skoru azaldı; bunların hiçbirinde KAK görülmedi. KAK tespitinde okuyucu 1'in PI-RADSv2 ve v2.1 skorları için EAA'lar sırasıyla 0,902 ve 0,910 iken, okuyucu 2'nin skorları için EAA'lar sırasıyla 0,900 ve 0,909 bulundu. Delong testinde her iki okuyucu için skorlama sistemleri arasında EAA farkı anlamlı değildi (okuyucu 1 ve 2 için sırasıyla p = 0,733 ve p = 0,706). Sonuç: Güncel versiyon PI-RADSv2.1 ve eski versiyon PI-RADSv2 kıyaslandığında; okuyucular arası uyumun ve KAK tespitinin hafifçe arttığı görülmüştür; ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Prostate cancer is the most common cancer of men. Prostate magnetic resonance imaging (MRI) is frequently used in cancer detection. Imaging and reporting are performed using the PI-RADS guidelines. The PI-RADS guideline, which is updated as a“living document”, is version 2.1 (v2.1) currently. The PI-RADSv2.1 contains only minor changes compared to former version (v2). In this study, PI-RADSv2 and v2.1 were compared in terms of inter-reader agreement and diagnostic accuracy in detecting clinically significant prostate cancer (CSCa). Materials and Methods: The patients who underwent prostate MRI followed by systematic biopsy or radical prostatectomy between 2017 and 2021 were included in this study. MR images were evaluated by 2 different radiologists had similar experience. The readers scored lesions using on both PI-RADSv2 and v2.1 in the same session. Typical benign prostatic hyperplasia nodules were categorized as score 1 in both scoring systems. Gleason ≥3+4 tumors were considered CSCa. Readers' PI-RADS scores were compared in terms of interreader agreement and CSCa detection using Kappa statistic and receiver operating characteristics, respectively. The difference between areas under the curve (AUC) was evaluated with the Delong test. P ≤0.05 was considered statistically significant. Results: It was included 304 patients and no lesion was detected in 93 (30.6%) MRIs in this study. There was no tumor in 125 (41.1%) patients in pathological assessment. Inter-reader agreement was substantial in both of PI-RADSv2 and v2.1 (Kappa scores were 0.622 and 0.654, respectively). The number of patients with upgrades and downgrades using PI-RADSv2.1 was 7 and 24. There was no CSCa in these patients with score changes, in the first reader's assessment. The number of patients with upgrades and downgrades using PI-RADSv2.1 was 3 and 24. There was no CSCa in these patients with score changes, in the second reader's assessment. The AUCs were 0.902 and 0.910 in in the first reader's assessment and, 0.900 and 0.909 in the second reader's assessment using PI-RADSv2 and v2.1, respectively. There was no significant difference between PI-RADSv2 and v2.1 in detection of CSCa for both reader 1 and 2 (p = 0.733 and p = 0.706, respectively). Conclusion: Inter-reader agreement and CSCa detection were slightly increased without reaching significant level using the current version PI-RADSv2.1 compared with the former PI-RADSv2.