What drives the success of supply chain risk management: Case study of cargo transportation companies in Turkey
Tedarik ziniciri risk yönetiminin başarısını neler yönlendirir: Türkiye'deki kargo taşımacılığı şirketlerine yönelik bir vaka çalışması
  1. Tez No: 697649
  2. Yazar: SAADEDDIN W. K. KHAYAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Kargo Taşımacılığı, Lojistik, Tedarik Zinciri, Risk Yönetimi, Cargo Transportation in Turkey, Logistics, Supply Chain, Risk Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tarihsel olarak, tedarik zincirindeki risk yönetimi başarılı bir uygulama olmuştur. Son yirmi yılda, Türk kargo taşımacılığı firmaları, lojistik operasyonlarını sürdürmek için gerekli mekanizmaları başarıyla benimsemiştir. Türkiye, profesyonel yaklaşımıyla, risk faktörlerinin üstesinden gelme konusunda kargo taşımacılığında kayda değer bir başarı elde etmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de kargo taşımacılığı vaka çalışması olarak alınarak tedarik zincirinde risk yönetimini oluşturan başarı alanları araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, tedarik zinciri risk yönetimine ilişkin temel risk faktörleri, tedarik zinciri risk yönetimi için temel eylemler ve mekanizmalar ve esnek bir tedarik zinciri elde etmek için en uygun yöntemler hakkında sorular ortaya konulmuştur. Bu araştırmada, veri toplama yöntem ve teknikleri için pragmatik bir felsefe benimsenmiştir. Araştırma, birincil ve ikincil veri kaynakları olarak bilinen her iki veri toplama kaynağını da içeren çoklu veri toplama kaynaklarına dayanmaktadır. Bu araştırmada kullanılan anketin birinci bölümü, demografik ve genel bilgilerle ilgili cevaplardan oluşan kapalı uçlu soruları içermektedir. Anketin ikinci bölümü, tedarik zinciri yöneticilerinin Türkiye'de verilen kargo taşımacılığı hizmetlerine ilişkin yanıtlarını öğrenmek ve memnuniyet düzeylerini ölçmek için beşli Likert tipi ölçekle sunulan kapalı uçlu soruları içermektedir. Araştırmanın evreni, Türkiye'de kargo taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren yönetici ve çalışanlardır. Bu araştırmada, tedarik zinciri risk yönetimi ile riske maruz kalma, rekabetçi farklılaşma, çevresel risk ve yasal gereklilikler arasında pozitif bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örnekleminden toplanan veriler ve veriler üzerinde yapılan analizler, Türkiye'deki kargo taşımacılığı şirketlerinin tedarik zinciri konusunda etkin bir risk yönetimine sahip olduğunu göstermektedir. Katılımcılar, üst yönetimlerinin konuyla ilgili yeterince sorumlu olması nedeniyle şirketlerinin tedarik zinciri risk yönetiminden memnun görünmektedirler. Araştırmanın bulguları, kargo taşımacılığı sektöründe risk faktörlerine maruz kalmanın tedarik zinciri yönetiminin başarısını etkilediğini ve bu risk faktörleriyle etkin bir şekilde başa çıkabilmek için şirketlerin yöneticilerinin rekabet faktörlerine uyum kapasitesini geliştirmeye özen gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Historically, risk management in the supply chain has been an accomplished practice. Over the last two decades, Turkish cargo transportation firms have successfully adopted the required mechanisms to maintain logistics operations. Turkey, with its professional approach, has achieved remarkable success in cargo transportation towards dealing with risk factors involved. In this study it has been tried to explore the success areas that constitute risk management in supply chain taking cargo transportation in Turkey as the case study. For this purpose, questions were unfolded on the principal risk factors on supply chain risk management, the principal actions and mechanisms for supply chain risk management and the most suitable methods for attaining a flexible supply chain. In this research a pragmatic philosophy was adopted for methods and techniques of data collection. The research is based on multi sources of data collection that include both sources of data collection, known as primary and secondary data sources. The first part of the questionnaire used in this research includes closed ended questions consisting of answers about demographic and general information. The second part of the questionnaire includes close ended questions provided with five-point Likert type scale about questions to learn the responses of the supply chain managers related to the services on cargo transportation provided in Turkey and to measure their satisfaction level. The population of the research is the managers and employees on cargo transportation sector in Turkey. In this research it has been investigated whether there is a positive relationship between risk exposure, competitive differentiation, environmental risk and legal requirements with supply chain risk management. The data collected from the sample of the research and analysis on the data has shown that the cargo transportation companies in Turkey have an effective risk management on supply chain. Respondents seem to be satisfied with their company's supply chain risk management owing to their senior management's being sufficiently responsible on the subject. The findings of the research reveals that in cargo transportation sector, exposure to risk factors affects the success of supply chain management, and to be able to effectively deal with these risk factors, companies pay attention to develope the capacity of their managers to comply with competitive factors.