6360 sayılı kanuna göre köylerin mahalleye dönüşümü: Eskişehir çifteler ilçesi örneği
Transforming villages into neighbourhoods according to the 6360 act : Case of cifteler district in Eskişehir
  1. Tez No: 697685
  2. Yazar: MEHMET UĞUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mahalle Yönetimi, Köy Yönetimi, İl Özel İdaresi, 6360 Sayılı Yasa, Belediye İdaresi, District Management, Village Management, Special Provincial Administration Law No. 6360, Municipal Administration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasayla Türkiye'de yerel yönetim sisteminde radikal değişiklikler gerçekleşmiştir. Bu çerçevede Büyükşehir Belediye sayısında önemli seviyede artış, Büyükşehir Belediyelerinin yetki ve sorumluluklarının il sınırlarını kapsaması, büyükşehirlerde il özel idarelerinin ve belde belediyelerinin kaldırılması ve köylerin tüzel kişiliklerine son verilerek mahalleye dönüştürülmesi söz konusu olmuştur. Ayrıca Büyükşehir Belediyeleri, İlçe belediyelerinin görevli olduğu alanda da sorumlu olmuştur. Çalışmada köyleri mahalleye dönüşen Eskişehir ili Çifteler ilçesi örnek alan olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda 6360 sayılı yasa sonrası ortaya çıkan değişikliklerin özellikle köyden mahalleye dönüşen birimlere yansımaları araştırılmıştır. Ancak araştırma yapılırken ilçe merkezinde yer alan mahalle muhtarları da bazı hususlarda sorulara dahil edilmiştir. Çünkü 6360 sayılı yasayla büyükşehir belediyesi özel yetkili olarak ilçe belediyesi hizmet sınırlarında yetkili kılınmış, ilçe belediyelerinin yetki ve mali imkanları kısıtlanmıştır. Bu bağlamda kırsal ve merkez mahalle muhtarları ile mülakat yapılmış, elde edilen veriler grafik haline getirilerek analiz edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir İlçe Belediyesinin, sorumluluk alanları içerisinde bulunan kırsal mahallelere hizmet sunmakta yetersiz kaldığı anlaşılmıştır. Hizmetlerin aksaması ve yeterli olmamasının, 6360 sayılı Yasa'nın getirdiği değişimlerin Çifteler Büyükşehir İlçe Belediyesi sınırları içinde bulunan mahalle muhtarları tarafından olumsuz değerlendirildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In accordance with the law numbered 6360, which was enacted in 2012, radical changes took place in the local government system in Turkey. In this context, there has been a significant increase in the number of Metropolitan Municipalities, the authority and responsibilities of Metropolitan Municipalities to cover the provincial borders, the abolition of private provincial administrations and town municipalities in metropolitan cities, and the transformation of villages into districts by ending their legal identity.In addition, the Metropolitan Municipalities were also responsible for the areas where the County Municipalities were responsible for. In the study, the Çifteler county of Eskişehir province, whose villages have turned into districts, has been determined as a model area. Within this scope the reflections of the changes that emerged especially on the units that turned from villages to districts after the law numbered 6360 were investigated. However, while the research was being conducted, the district headmen in the county center were also included in the questions on some issues. Because, with the law numbered 6360, the metropolitan municipality has been authorized as a special authority within the service boundaries of the county municipality, and the authority and financial opportunities of the county municipalities have been limited.In this regard, interviews were made with the headmen of rural and central districts, and the obtained data were tried to be analyzed by making graphs.According to the findings, it has been understood that the Metropolitan Municipality and the Metropolitan Countyİlçe Municipality are insufficient in providing services to the rural districts within their areas of responsibility. It has been observed that the disruption and insufficiency of services and the changes brought by the Law No. 6360 were negatively evaluated by the district headmen within the borders of Çifteler Metropolitan County Municipality.