Düzce yöresi ballarında polen analizi
Pollen analysis of Düzce province
  1. Tez No: 697767
  2. Yazar: ÇAĞLA ATSAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERNAZ ALTUNDAĞ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bal, Düzce, Melissopalinoloji, Polen analizi, Düzce Honey, Melissopalynology, Pollen analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
2019 ve 2020 yılları arasında Düzce ili ve ilçelerinden (Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca) 34 bal örneği toplanmış ve bunların polen analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda Düzce yöresi ballarında 20'si familya, 69'u cins ve 20'si tür düzeyinde toplam 109 taksonun poleni teşhis edilmiştir. Bu polenlerin çoğu Apiaceae, Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Plantaginaceae, Poaceae ve Rosaceae familyalarına aittir. Balda polenlerine en yüksek oranda rastlanan takson yörenin doğal bitkilerinden olan Castanea sativa türüdür. 34 bal örneğinden 12 tanesi monofloral (tek çiçek kaynaklı) bal olarak belirlenmiştir. Monofloral balların 8 tanesi Castanea sativa, 3 tanesi Rhododendron ponticum ve 1 tanesi Ailanthus sp. balı olarak tanımlanmıştır. Geriye kalan 22 adet bal örneği ise polifloral (çok çiçek kaynaklı) bal olarak tanımlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ballardaki takson çeşitliliği en yüksek düzeyde olan familyanın 17 örnekle Asteraceae, ikinci familyanın 11 örnekle Rosaceae ve üçüncü familyanın 9 örnekle Fabaceae olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 34 honey samples were collected from Düzce province and its districts (Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca) between 2019-2020 and pollen analysis was carried out in the samples. A total as 109 taxon including 20 in family, 69 in genus and 20 in species level, were identified in Düzce honey. Most of these pollen belong to the family of Apiaceae, Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Plantaginaceae, Poaceae and Rosaceae. Castanea sativa from the which is one of the natural plants of the region is a taxon which has the highest ratio of pollens in the honeys. 12 of the 34 honey samples have been identified as monofloral (originated from a single flower) honeys. Of the monofloral honeys, 8 were determined as Castanea sativa, 3 as Rhododendron ponticum and 1 as Ailanthus sp. honey. The remaining 22 honey samples have been determined as polifloral (originated from various flower) honeys. As a result of the analysis, it was determined that the family with the highest taxa diversity in honey was Asteraceae with 17 samples, Rosaceae with 11 samples from the second family and Fabaceae with 9 samples from the third family.