The impact of transformational leadership on work flow experience: The role of perceived job uncertainty
Dönüşümcü liderliğin iş akışı deneyimi üzerindeki etkisi: Algılanan iş belirsizliğinin rolü
  1. Tez No: 697786
  2. Yazar: MUSTAFA UĞUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYDIN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, İş Akışı Deneyimi, Algılanan İş Belirsizliği, Beyaz Yakalı Çalışanlar, Workflow Experience, Transformational Leadership, Perceived Job Uncertainty, White-collar Employees
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada örgütler için önemli kavramlar arasında yer alan İş Akışı Deneyimi, Dönüşümcü Liderlik ve Algılanan İş Belirsizliği kavramları üzerinde durulmuştur. Bu kavramları açıklamak için ilk olarak değişkenlere yönelik derinlemesine bir literatür taraması yapılmıştır. Değişkenlerin kavramsal olarak tartışılmasının ardından bu kavramların örgütler için önemi tartışılmış ve aralarındaki ilişkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında demografik değişkenlerin yanı sıra üç farklı ölçme aracından faydalanılmıştır. Bu kapsamda veri toplamada Akış Deneyimi Ölçeği, Algılanan İş Belirsizliği Ölçeği ve Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde hizmet sektöründe çalışan beyaz yakalı bireyler oluşturmaktadır. Toplam 243 katılımcıya uygulanan anketten elde edilen veriler sosyal bilimlerdeki araştırmalar için kullanılan istatistik paketi SPSS programı ile analiz edilmiştir. Regresyon ve moderatör analizleri sonucunda değişkenler arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Bulgular, dönüşümcü liderliğin iş akışı deneyimini olumlu yönde etkilediğini kanıtlamıştır (β= .497; t= 8.865, p= .000). Bu şekilde çalışmanın ilk hipotezi desteklenmiştir. Ayrıca, elde edilen bulgular, bu iki değişken arasındaki ilişkide algılanan iş belirsizliğinin düzenleyici rolü olduğunu da doğrulanmıştır (R=.518, R2= .268, F=29.145, p=.000) Bu, çalışmanın ikinci hipotezinin de desteklendiği anlamına gelmektedir. Belirsizliğin yüksek olduğu durumlarda dönüşümcü liderliğin akış deneyimi üzerindeki etkisinin azaldığı sonucuna varılmıştır. Bu araştırmada dönüşümcü liderliğin çalışanların akış deneyimleri üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve uygulanan istatistiksel analizler ışığında çalışmanın her iki hipotezinin de desteklendiği görülmüştür. Bu nedenle çalışma, literatürde önemli bir yere sahip olan dönüşümcü liderlik tarzının akış deneyimi üzerindeki etkisini açıklayan ilk çalışmadır. Ayrıca bu ilişkide algılanan iş belirsizliğinin rolü de moderatör değişkenlerin değişkenler arasındaki ilişkileri açıklamada etkili olabileceğini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of Workflow Experience, Transformational Leadership and Perceived Job Uncertainty, which are among the important concepts for organizations, are focused on. Firstly, to explain these concepts, an in-depth literature review was conducted for the variables. After the theoretical discussion of the variables, the importance of these concepts for organizations was discussed and the relations between them were tried to be explained. Three different measurement tools were used for the data collection of the study as well as demographic variables. In this perspective, Flow Experience Scale, Perceived Job Uncertainty Scale and Multi-Factor Leadership Scale were used in to data collection. The sample of the study consists of white-collar individuals working in the service sector in Istanbul. The data obtained from the questionnaire applied on a total of 243 participants were analyzed with the SPSS program, a statistical package used for research in the social sciences. As a result of the regression and moderator analyzes, the relationships between the variables were explained. Findings has proven that transformational leadership positively affecting the workflow experience (β= .497, R2= .247, p= .000, F= 78.597). In this case, the first hypothesis of the study is supported. The findings also confirmed that perceived job uncertainty has a moderator role in the relationship between these two variables (R=.518, R2= .268, F=29.145, p=.000) and this means that the second hypothesis of the study is supported. It was concluded that the effect of transformational leadership on the flow experience decreases when the uncertainty is high. In this research, it has been determined that transformational leadership influences the flow experiences of employees. The findings of the study were evaluated and in the light of applied statistical analyzes, it was seen that both hypotheses of the study were supported. Therefore, the study is the first to explain the effect of the transformational leadership style, which has an important place in the literature, on the flow experience. In addition, the role of perceived job uncertainty in this relationship also confirms that moderator variables may have an effect in explaining the relationships between variables.