تحليل صعوبات الكتابة لدى متعلّمي اللغة اللغة العربية العربية من غير الناطقين بها في المستوى المتوسّط
Yabancı dil olarak Arapça öğrenenlerin yazma becerisinde karşılaştığı zorlukların analizi orta seviye örneği / Analyzing the difficulties of the writing skill among the non-native speakers of Arabic the intermediate level as an example
  1. Tez No: 697785
  2. Yazar: ABDUL MUMIN ALNEMR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİTYAŞAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Arapça Öğretiminde Yazma Becerisi, Yazma Zorlukları, Öğretim Yöntemleri, The skill of writing among the non-native speakers of Arabic, the difficulties of writing, the methods of teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırmamda, Arapça bilmeyenlere yazma becerisinin öğretilmesi gerçeğinden yola çıkmış ve başlıktan da anlaşılacağı gibi, ana dili Arapça olmayanların orta düzeyde yazma zorluklarını analiz etmeyi, bu zorlukları incelemeyi amaçlamaktayım. Araştırmada konunun ortaya çıkma nedenleri, tekrarlanma nedenleri ve bunları ele almanın mevcut yolları ve öğrencinin bu durumlara düşmesini önleme olasılığı ve bu zorluklarla ilgili diğer ayrıntılar ele alınacaktır. Araştırmanın amacı yazma becerisinin özelliklerini ortaya çıkarmak, içindeki en küçük detayları anlamak ve yabancı dil öğretiminde uluslararası standartlardaki seviyelerini anlamaktır. Bununla beraber dil becerilerini ve her birinin yazma becerisinin zorluklarına etkisini ele almak, yabancı dil öğretimi teorileri, eski öğretim yöntemleri ve bunların yazma güçlüklerine etkisi hakkında da görüşler ortaya koymaktadır. Bu zorluklar uygun bir şekilde ele alınmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşum nedenlerine göre gruplara ayrılmıştır. Aynı zamanda araştırmada Arap dilinin yazma zorlukları, öğretim yöntemleri ve eğitim müfredatı ile ilgili zorluklar ve ardından öğretmenler ve öğrenenler ile ilgili zorluklar da ele alınmıştır. Teorik bölümde, yazma becerisinin öğretimi Arapça öğretmenlerinin karşılaştığı bazı zorluklar için bazı yönlendirmeler ve yazma öğretim yöntemlerinin neler olması gerektiği konusunda önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın uygulama bölümünde ise, anket aracılığıyla orta düzeydeki yazma güçlüklerine yönelik uygun çözümler sunulmuş, ardından dijital verilerin analizinde gerekli istatistiksel prosedürler izlenerek sonuçlar tartışılmış ve önerilerle araştırma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This survey starts from the situation of teaching the writing skill for the non-native speakers of Arabic. Apparently from the title, it aims at analyzing the difficulties of the writing skill among the non-native speakers of Arabic in the intermediate level, examining these difficulties and searching for the reasons of their origin and frequency and the available ways for treating them, the possibility of avoiding the learner from committing them, and other details related to these difficulties. I begin with the writing skill to reveal its deep secrets and understand its most exact details, and its levels according to the international criteria for teaching the foreign languages. Then I deal with the language skills, and their effects on the difficulties of the writing skill. After that I talk about the theories of teaching foreign languages, the classical teaching methods and their effects on the writing skill, too. So, to ease and treat these difficulties with what suits them, I have divided them into categories according to their occurrence causes. I have started with the writing difficulties related to the Arabic Language nature, the teaching methods and the educational curricula. After that I have dealt with the difficulties related to the teachers and learners of Arabic. In the light of what has been studied and noticed concerning the difficulties the writing skill in the theoretical part, I have offered some recommendations for the teachers of Arabic and how the methods of teaching writing should be. In Chapter Five the researcher should presumably notice the practical steps by preparing a questionnaire attached with the results and the recommendations achieved.