Yetenek yönetimi çalışmalarının çalışan motivasyonuna etkisi: Sağlık çalışanları örneği
The effect of talent management studies on employee motivation: The case of healthcare professionals
  1. Tez No: 697836
  2. Yazar: EMEL ÖZLEM ATASOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Sağlık, Motivasyon, Talent, Talent Management, Health, Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yetenek yönetimi, iş ya da pozisyon için en uygun çalışanı temin etmek, yerleştirmek, kariyer gelişimine katkıda bulunarak kurum vizyonu doğrultusunda geliştirip rekabet ortamında başarılı olmayı amaçlamaktadır. Stratejik insan kaynakları yönetimine geçiş yapılmasıyla birlikte önemi artan yetenek yönetimi uygulamaları, ağır çalışma koşulları altında çalışan sağlık personeli için hizmet kalitesinin artışında ve hasta memnuniyeti üzerinde olumlu sonuçlara yol açtığı gibi, aynı zamanda çalışanlar için motivasyon ve verimlilik kaynağı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı görevlerdeki 755 sağlık çalışanı için yetenek yönetimi uygulamalarının motivasyon ile ilişkisinin yapısal eşitlik modeli yardımıyla belirlenmesidir. Analiz sonucunda, ödüllendirme, eğitim, elde tutma, bağlılık, cezbetme, yetenek havuzu ve seçme-yerleştirme alt boyutlarının hem içsel hem de dışsal motivasyonu pozitif yönde olumlu etkilediği belirlenmiştir. Diğer yandan, cinsiyet, eğitim, medeni durum, aylık gelir, kurumdaki görev, kurumda çalışma süresi, mesleki deneyim süresi açısından yetenek yönetimi alt boyutları ile içsel ve dışsal motivasyon bazı gruplarda anlamlı farklılık göstermiştir. Çalışma sonucunda, yetenek yönetimi uygulamalarının dışsal motivasyona göre içsel motivasyonu daha çok arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Talent management aims to procure and place the most suitable employee for the job or position, contribute to career development, develop it in line with the corporate vision and be successful in a competitive environment. Talent management practices, whose importance has increased with the transition to strategic human resources management, results in positive outcomes on the increase of service quality and patient satisfaction for healthcare personnel working under heavy working conditions, as well as being a source of motivation and productivity for employees. The aim of this study is to determine the relationship between motivation and talent management practices among 755 health workers in different positions with the help of structural equation model. As a data of the analysis suggests, it was determined that the sub-dimensions of rewarding, training, retention, loyalty, attraction, talent pool and selection-placement affect both internal and external motivation positively. On the other hand, talent management sub-dimensions and internal and external motivation differ significantly in some groups in terms of gender, education, marital status, monthly income, position in the institution, working hours in the institution, professional experience. As the result of data analysis, it is determined that talent management practices increase intrinsic motivation more than extrinsic motivation.