The impact of talent management practices on organizational commitment
Yetenek yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
- Tez No: 884861
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SAĞLIK ÖZÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, İnsan Kaynakları, Talent Management, Organizational Commitment, Human Resources
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırma, değişen işgücü beklentileri, rekabetçi iş piyasası ve teknolojik gelişmeler ışığında, organizasyonların insan kaynaklarını etkin bir şekilde yönetme gerekliliğini ele almaktadır. Bu bağlamda, işverenlerin ve yöneticilerin, çalışanlarının yeteneklerini stratejik bir yaklaşımla tanımlama, geliştirme, sürdürme ve yönlendirme süreçlerine odaklanmalarının gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Tezin temel amacı, yetenek yönetimi uygulamalarının organizasyonel bağlılığa olan etkisini incelemektir. Araştırma, yetenek yönetimi uygulamalarının organizasyonel bağlılık üzerindeki etkisini incelemeyi, bu etkinin boyutlarını ve yoğunluğunu analiz etmeyi, ayrıca organizasyonel bağlılık ile yetenek yönetimi uygulamaları arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve bu ilişkinin nedenlerini ve sonuçlarını anlamayı amaçlamaktadır. Tez, iş dünyası ve insan kaynakları yönetimi için stratejik kararlar almak üzere uygulanabilir öneriler sunmayı hedeflemektedir. Yetenek yönetimi uygulamaları, doğru yetenekleri doğru şekilde tanımlama, uygun insanları işe alma, çalışan gelişimini destekleme, liderlik gelişimini teşvik etme ve işgücünün geleceğini planlama gibi işlevleri kapsamaktadır. Bu uygulamaları benimseyen organizasyonlar, yetenek havuzlarını güçlendirerek rekabet avantajı kazanabilirler. Öte yandan, organizasyonel bağlılık, çalışanların işlerine olan bağlılığı ve motivasyonu açısından önemli bir kavramdır. Bağlı çalışanlar, daha fazla iş tatmini yaşar, daha verimli çalışır ve organizasyonlarına daha uzun süre sadık kalırlar. Bu durum, işverenlerin çalışanlarını elde tutmalarına ve verimliliği artırmalarına yardımcı olabilmektedir. Nicel veri toplama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmada, yetenek yönetimi uygulamaları ve organizasyonel bağlılık arasındaki ilişkiyi ölçerek ve analiz ederek anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Tez, yetenek yönetimi ve organizasyonel bağlılık alanlarındaki literatüre katkı sağlamayı amaçlamakta, aynı zamanda iş dünyasının insan kaynakları stratejilerini daha iyi anlamasına ve çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırmak için etkili yaklaşımlar geliştirmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The research addresses the necessity for organizations to effectively manage their human resources in light of changing workforce expectations, a competitive job market, and technological advancements. In this context, it emphasizes the need for employers and managers to focus on strategically identifying, developing, sustaining, and directing their employees' talents. The primary aim of the thesis is to thoroughly examine and understand the impact of talent management practices on organizational commitment. The study aims to establish a scientific foundation for the impact of talent management practices on organizational commitment, analyzing the dimensions and intensity of this effect. Additionally, it seeks to intricately explore the relationship between organizational commitment and talent management practices, understanding the reasons and consequences of this relationship. The thesis aims to provide actionable recommendations for the business world and human resource management for making strategic decisions. Talent management practices include accurately identifying the right talents, hiring suitable people, supporting employee development, encouraging leadership development, and planning for the future workforce. Organizations adopting these practices can strengthen their talent pools and gain a competitive advantage. On the other hand, organizational commitment is a significant concept regarding employees' dedication and motivation towards their jobs. Engaged employees experience greater job satisfaction, work more efficiently, and stay loyal to their organizations longer, which helps employers retain their workforce and enhance productivity. This research, which will utilize quantitative data collection methods, aims to measure the relationship between talent management practices and organizational commitment and reach meaningful conclusions through these analyses. The thesis intends to make significant contributions to the literature in the fields of talent management and organizational commitment, and also aims to assist the business world in better understanding their human resource strategies and in developing effective approaches to increase employees' commitment to their jobs.