Katma değer vergisi iadesinin önemi,iadeyi doğuran işlemler ve sonuçları: Sivas ilinde bir araştırma
Importance of value added tax refund,transactions leading the refund and its consequences: A research in Sivas
  1. Tez No: 697837
  2. Yazar: BEKİR TUTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİD ALPAGUT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Katma Değer Vergisi, Müşavir, Tax, Value Added Tax, Consultant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Katma Değer Vergisi'nin temel mantığı yaratılan toplam katma değerin vergilendirilmesidir. Bir malı ya da hizmeti satın alan kişinin aldığı yere ödediği vergi türüdür. Katma Değer Vergisi iadesi ise vergiye tâbi olan mükelleflere devletin sunduğu bir teşvik ya da istisnai durumdur. Muhasebe mesleği durağan değil sürekli değişen, kendini sürekli yenileyen bir meslek dalıdır. Meslek mensubunun kendini yenileyerek bilgi ve deneyimlerini sürekli güncelleme yapması gerekmektedir. Serbest muhasebeci mali müşavirlerin mevzuatı takip ederek mükelleflerine müşavirlik kimliğini ön plana çıkararak hizmet vermesi gerekmektedir. Mükelleflerini güncel konularda faaliyetleri hakkında bilgilendirmelidir. Bu çalışmada, işletmelerin faaliyetlerinin hangisinde katma değer vergisi iadesi vardır, iadeli işlemler nelerdir, alış satış fatura kayıt işlemlerinden, iade tutarının işletmenin hesabına vergi dairesi tarafından yatırılmasına kadar geçen süre ve işlemler, meslek mensubunun dikkat etmesi gereken konular ele alınmıştır. Firmaların fazla ve yersiz ödenen katma değer vergisinin iadesiyle birlikte kendilerine sağladığı finansman desteği âdete finansal açısından can suyu olacaktır. Doğru işlemler ve yönlendirmelerle işletmeler katma değer vergisini yük olarak görmeyeceklerdir ve devletin sunduğu teşviklerden faydalanacaklardır. Vergi mevzuatı açısından KDV iadeli işlemlerin takibi, firmaların ve ülkemizin devreden KDV sıkıntısının nasıl bir finansal kaynağa dönüştürüldüğü göstermektir. İşletmeler açısından ödenen KDV'nin iadesi ciddi fon açığını kapatacaktır. Doğru bilgi ile yapılan işlemlerin farkındalığı ile KDV iadeli işlemlerin verdiği avantajlar işletmelerin alımlarında oluşturduğu KDV'nin nasıl geri alınabildiği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic logic of Value Added Tax is the taxation of the total value added created. It is the type of tax that the person who buys a good or service pays to the place where it is bought. Value Added Tax refund, on the other hand, is an incentive or exceptional situation offered by the government to taxpayers. The accounting profession is not a static but a constantly changing profession that constantly renews itself. Members of the profession must constantly renew themselves and constantly update their knowledge and experience. Independent accountant and financial advisors are required to follow the legislation and serve their taxpayers by emphasizing their consultancy identity. They should inform its taxpayers about its activities on current issues. In this study, which of the activities of the enterprises has value added tax refund, what are the transactions with refund, what are the transactions and the period from the purchase and sale invoice registration process to the deposit of the refund amount to the account of the enterprise by the tax office, the issues that the member of the profession should pay attention to are discussed. The financial support provided by the companies to them thanks to the refund of the overpaid and unjustifiably paid value added tax will be good in terms of finance. With the right transactions and guidance, businesses will not see the value added tax as a burden and will benefit from the incentives offered by the government. The reader with VAT, who can benefit from tax, considers how boredom can be turned into a resource by benefiting from education. It will cover small deductions of VAT for businesses. It is taken from the design of the design made with the right information and how VAT can be recovered in the purchase of products purchased with return.