Evli erkeklerin dindar eşlerine karşı davranışlarının eşleri tarafından algılanması
Married men's behavior towards their devout wives and perceived by thei̇r wi̇ves
  1. Tez No: 697855
  2. Yazar: TÜLAY DAVULCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN SATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Din, Dindarlık, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Algı, Davranış, Marriage, Religion, Religiosity, Gender, Perception, Behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma evli erkeklerin dindar eşlerine karşı davranışlarının eşleri tarafından algılanmasını nitel yöntemle araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcıları belirlemek için amaçlı örnekleme kullanılmaktadır. Bu nedenle amaçlı ve kritere dayalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. "İslami Dindarlık Ölçeği'' aracılığıyla dindar bir yaşam tarzı olan 365 kadın katılımcı tespit edilmiştir. Bu aşamada katılımcılardan kendilerini tanıtan bir rumuz ve iletişim bilgilerini paylaşmaları istenmiştir. İlk aşamada ulaşılan 365 katılımcının yaşları 17 ile 72 arasında değişmektedir katılımcıların evlilik kararı alma yaşları ise 16 ile 49 arasında değişmektedir. Sonraki aşamada 9 kişi tespit edilmiştir. Tespit edilen katılımcılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme yapılan katılımcıların alt, orta ve üst dindarlık algısına sahip gruplardan seçilmesiyle fenomeni deneyimleyen farklı gruplardaki katılımcıların ortak deneyimlerinin anlamını keşfetmek amaçlanmıştır. Görüşmeler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş; 6 tema, 7 kategori, 62 koda ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the perception of wives regarding their husbands' treatment towards devout spouses by using a qualitative method. Purposive sampling and criterion-based sampling method was used in the study. Volunteer married woman participants who have experienced the phenomenon of being a religious and perceived as a religious woman are participated. Through the“Islamic Religiosity Scale”, 365 female participants with a religious lifestyle were identified. At this stage, the participants were asked to share their contact information and their nickname that introduce themselves. The ages of 365 participants ranged from 17 to 72. Moreover, the age of the participants to decide on marriage varies between 16 and 49. In the next stage, three different groups formed which are one standard deviation above the mean, one standard deviation below the mean, and the mean score. From these three groups a total of 9 people were identified. In-depth interviews were conducted with the identified participants. It was aimed to discover the common experiences of the participants in different groups who experienced the phenomenon by choosing the interviewed participants from groups with low, medium and high religiousness perceptions. The interviews were analyzed by content analysis method; 6 themes, 7 categories, 62 codes were reached.