The impact of using information technologies on supply chain integration and supply chain performance management in libyan oil companies
Bilgi teknolojisi kullanımının tedarik zinciri entegrasyonu ve libya petrol şirketlerinde tedarik zinciri performans yönetimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 698019
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi teknolojileri (BT), Tedarik zinciri entegrasyonu (TZE), tedarik zinciri performans yönetimi (TZPY). Istanbul, Ekim 2019, Information technologies (IT), Supply chain integration (SCI), supply chain performance management (SCPM). Istanbul, October 2019
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmanın amacı, Libya'daki petrol şirketlerinde tedarik zincirinin dayanıklılığını desteklemek için bilgi teknolojisinin kullanılmasının öneminden kaynaklanmaktadır. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için, araştırmaya ilişkin veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. SPSS ve (AMOS) gibi istatistiksel programlar, araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemek için kullanıldı; yani Bilgi Teknolojileri (bağımsız) Sonuçlar. En önemlisi, Libya'daki petrol şirketlerinde bilgi teknolojilerinin kullanımı ile tedarik zinciri performansı arasındaki ilişkide aracı olarak hizmet veren tedarik zincirinin entegrasyonu üzerindeki bilgi teknolojisinin güçlü etkisiydi. Bu sonuç, Libya'daki petrol şirketlerinde bilgi teknolojisinin tedarik zinciri performansı üzerindeki etkisinin çoğunu iletme aracı olarak rolü ile tedarik zinciri entegrasyonunun önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bilgi teknolojisinin tedarik zinciri performansı üzerindeki etkisinde tedarik zinciri entegrasyonunun rolünü teşvik eden çabalara daha fazla öncelik verilmelidir. EDI, barkod, ERP, talep tahmini yönetimi, e-tedarik, ileri planlama, üretim çizelgeleme, FRID taşıma ve depolama sistemleri (WMS, TMS) gibi kabul edilen, uygulanan ve kullanılan Bilgi Teknolojileri, tedarik zincirinin dayanıklılığını artıracaktır. Bu nedenle şirketler, Bilgi Teknolojileri gelişimine yatırım yaparken, tedarik zinciri üyeleri arasındaki işbirliğini ve entegrasyonu destekleyen stratejilere yatırım yapmalıdır. Bilgi Teknolojilerinin tedarik zinciri performansı üzerindeki dolaylı etkisi, 0.28 değerinde tedarik zinciri entegrasyonu ile desteklenmiştir. , Bilgi Teknolojileri tedarik zinciri performansı üzerindeki genel etkisinin% 50'sine eşittir. Ayrıca, bu araştırma Libya petrol şirketlerinde, her Şeyin İnterneti Teknolojisi (IoT) ve blok zinciri teknolojisi (BCT) gibi diğer türlerdeki bilgi teknolojisinin sürekli gelişimini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research stems from the importance of using information technologies to support the durability of the supply chain in Libyan oil companies. To achieve the objectives of the research, the data related to the research were collected through the questionnaire. Statistical programs such as SPSS and (AMOS) were used to examine the relationship between variables of research, namely Information technologies ( independent variable ), Supply Chain Integration (mediate variable ), and Supply Chain Performance Management (dependent variable), in order to reach results. The most important was the strong influence of information technologies on the supply chain integration that serves as a mediator in the relationship between the use of information technologies and supply chain performance in Libyan oil companies. This result underscores the importance of supply chain integration through its role as an intermediary to convey much more significant of the impact of information technologies on supply chain performance in Libyan oil companies. Consequently, higher priority should be given to efforts that encourage a role for supply chain integration in the impact of information technologies on supply chain performance. Information technologies adopted, implemented, and used, such as EDI, barcodes, ERP, demand forecast management, e-procurement, advanced planning, production scheduling, FRID transport, and warehousing systems (WMS, TMS), will enhance the durability of the supply chain. Therefore, companies should invest in strategies that support collaboration and integration among supply chain members while investing in Information technologies development. The indirect impact of Information technologies on supply chain performance has been supported by supply chain integration, with a value of 0.28. , Equivalent to 50% of the overall impact of using Information technologies on supply chain performance management. Further, this research suggests the continuous development of information technologies in Libyan oil companies in other types, such as the Internet of Everything Technology (IoT) and blockchain technology (BCT). .