Davranışsal finans açısından kadınların yatırım alışkanlıkları: Manisa örneği
Investment habits of women in terms of behavioral finance: Case of Manisa
- Tez No: 698024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT BURAK GEYİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Bireysel Yatırımcı, Finansal Karar, Risk ve Belirsizlik, Davranışsal Finans Eğilimi, Behavioral Finance, Individual Investor, Financial Decision, Risk and Uncertainty, Behavioral Finance Tendency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Geleneksel finans; kişilerin her zaman rasyonel karar verebildiği, geleceğe dair tahminlerde önyargı taşımadığı ve piyasaların etkin olduğu varsayımları temelinde geliştirilmiştir. Bundan dolayı geleneksel finans kuramları insanların rasyonel hareket ettikleri varsayımından hareket eder ve psikolojik faktörleri yok sayar. Yapılan ampirik çalışmalarda bu varsayımların yanıldığını gösteren bulgular tespit edilmiş, belirsizlik ve risk altında kişilerin sürekli surette rasyonel davranmadıkları görülmüştür. Bireylerde bulunan bu irrasyonel davranışları açıklamak üzere sosyolojinin ve özellikle psikolojinin katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmalar davranışsal finansı, literatüre kazandırmıştır. Modern bir finansal davranış olgusu olan davranışsal finans özellikle kişilerin duygu ve düşünceleri üzerinde sebep olduğu yönlendirmelerle yatırım kararlarını olumlu veya olumsuz şekillerde etkiler. Kadınların evin mali işlemlerinde hakimiyeti söz konusu olduğundan tasarruflarını yatırıma yönlendirme olanakları daha çoktur. İşte bu noktada kadınların büyüklü küçüklü yatırımlarını yönlendirmede davranışsal finansın ne derece ve ne yönde etkili olduğunu belirleme ihtiyacı doğar. Bu çerçevede bu çalışmanın amacı, iş kadınlarının finansal davranış kalıplarının belirlenmesidir. Çalışma kapsamında 314 çalışan kadın ile görüşülmüş, tasarruf, harcama ve yatırım alışkanlıkları sorgulanmıştır. Gerçekleştirilen çalışma neticesinde çalışan kadınların yatırım ürünlerine aşinalık düzeyleri düşük çıkarken, neredeyse her birinin bilgi sahibi oldukları halde bireysel emekliliğe sahip olmadıkları gözlemlenmiştir. Katılımcıların yarısından fazlasının tasarruf alışkanlığı olduğu fakat tasarruflarını finansal sistem dışındaki aracılarda tuttukları, düşük riski tercih eden bir profil çizdikleri tespit edilmiştir. Özetle davranışsal finans açısından kadınların yatırım alışkanlıklarının kendilerine verilecek eğitimler ile geliştirilmesi, başta tasarruf alışkanlıklarını arttırmak olmak üzere tasarruf ettikleri meblağın artırılması ve doğru finansal aracılarla değerlendirilmesi hususlarında eğitilmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional finance has been developed on the basis of the assumptions that people can always make rational decisions, that there is no bias in future predictions, and that markets are efficient. Therefore, traditional financial theories assume that people act rationally and ignore psychological factors. In empirical studies, findings showing that these assumptions are wrong have been determined, and it has been observed that people under uncertainty and risk do not constantly act rationally. Studies carried out with the contributions of sociology and especially psychology to explain these irrational behaviors in individuals have brought behavioral finance to the literature. Behavioral finance, which is a modern phenomenon of financial behavior, affects investment decisions in positive or negative ways, especially by directing people's feelings and thoughts. Since women dominate the financial transactions of the house, they have more opportunities to direct their savings to investment. At this point, the need arises to determine to what extent and in what direction behavioral finance is effective in directing women's large and small investments. In this context, the aim of this study is to determine the financial behavior patterns of business women. Within the scope of the study, 314 working women were interviewed and their saving, spending and investment habits were questioned. As a result of the study, it was observed that while the familiarity level of working women with investment products was low, almost none of them had private pensions although they had knowledge. It has been determined that more than half of the participants have the habit of saving, but they keep their savings in instruments other than the financial system, and they draw a profile that prefers low risk. In summary, in terms of behavioral finance, it has been concluded that women should be trained to improve their investment habits to increase the amount they save, especially to increase their savings habits, and to evaluate them in the right financial instruments.