Klinik adli tıp uygulamasında konsültasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of consultation in clinical forensic practice
  1. Tez No: 698032
  2. Yazar: ALİ MACİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEZİH KÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, konsültasyon, rotasyon, Forensic medicine, consultation, rotation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Adli Tıpa gönderilen olguların multidisipliner bir yaklaşım gerektirmesi nedeniyle ilgili bölüme konsülte edilerek bilimsel tıbbi görüş alınması hem sorumlu hekimin, failin ve mağdurun hakkı, hem de faile verilecek cezanın tahsis edilmesi açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada 01 Ağustos 2017 - 01 Şubat 2020 tarihleri arasında adli rapor düzenlenen 8531 olgu geriye dönük olarak incelendi. Konsülte edilerek tıbbi değerlendirme yapılan 2023 olgu seçilerek çalışma kapsamında incelendi. Olguların %23.7'sinin konsülte edilerek rapor düzenlendiği, % 76.3'ünün ise konsülte edilmeden adli rapor düzenlendiği, konsülte edilen olguların %73.0'ünün (n=1477) erkek, %27.0'ının (n=546) ise kadın olduğu, 2023 olgunun %55.1'inin (n=1184) vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar, %9.7'sinin (n=196) cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, %23.0 (n=465) olgunun ceza sorumluluğunun değerlendirimesi, %12.3 (n=248) ise medeni hukuk açısından değerlendirme istenmesi nedeni ile gönderildiği saptandı. Konsülte edilen olguların konsülte edilen bölüm dağılımına bakıldığında %39.0'ı radyolojiye, %18.8'i psikiyatriye, %11.0'ı çocuk psikiyatriye, %9.7'si FTR'ye konsülte edildiği görüldü. Bu çalışma da adli tıp uzmanının adli rapor hazırlarken konsültasyon için en sık ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarının ne olduğunu, hangi konularda en çok değerlendirme talep ettiklerini, Adli tıp uzmanlığı eğitimi sırasında hangi rotasyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirlemek ve konsültasyonun adli tıp alanında öneminin tartışılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the cases sent to Forensic Medicine require a multidisciplinary approach, it is extremely important to consult the relevant department and get scientific medical opinion in terms of both the right of the responsible physician, the perpetrator and the victim, and the allocation of the punishment to be given to the perpetrator. 8531 cases whose forensic reports were prepared between 01 August 2017 and 01 February 2020 were retrospectively analyzed. 2023 cases were selected and analyzed. 23.7% of the cases were prepared for a consultative report, 76.3% of them were forensic reports prepared without consultation, 73.0% (n = 1477) of the consulted cases were male, 27.0% (n = 546) were female, % of 2023 cases were 55.1% (n = 1184) were crimes against body immunity, 9.7% (n = 196) were crimes against sexual immunity, 23.0% (n = 465) of the cases were evaluated by the criminal examination, and 12.3% (n = 248) were civil. It was determined about the request of the court of law. When the distribution of the consulted cases was examined, 39.0% were consulted to radiology, 18.8% to psychiatry, 11.0% to child psychiatry, and 9.7% to FTR. In this study, it is aimed to determine the areas of specialization that the forensic medicine specialist most frequently needs for consultation when preparing a forensic report, on which subjects they request the most evaluation, which rotations are needed during the forensic medicine specialization training, and to discuss the importance of consultation in the field of forensic medicine.