İsmet Özel'in şiirlerinde modernlik eleştirisi
Criticism of modernity in the poems of İsmet Özel
- Tez No: 698227
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KACIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernlik, İsmet Özel, Şiir, Modern Şiir, Modernity, İsmet Özel, Poem, Modern Poem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
“İsmet Özel'in Şiirlerinde Modernlik Eleştirisi”başlığını taşıyan bu çalışmada, şairin,“Erbain”,“Of Not Being A Jew”,“Bir Yusuf Masalı”adlı eserlerindeki şiirler, modernlik eleştirisi bağlamında incelenmiştir. Şiirler modernlik bağlamında ele alınırken yayımlanma tarihlerine göre sıralanarak incelenmiştir. Bir Yusuf Masalı adlı eserdeki şiirler ise birçoğu şair tarafından sonraları Erbain' de toplanmış olduğu için geri kalan şiirler, her temanın sonuna eklenmiş ve incelenmesi yapılmıştır. Modern Türk şiirinin son dönemdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Özel'in, şiirleri, üzerinde yoğunlaştığı konular olması sebebiyle toplumsal eleştiri bağlamında yozlaşma, kapitalizm, tüketim toplumu, devlet, aydınlanma çağı ve akıl, Türk modernleşmesi gibi başlıkları altında tasnif edilerek incelenmiştir. Özel'in şiirlerindeki modernlik eleştirisine eğilirken, bir yandan da Türkiye'nin geçirmiş ve geçirmekte olduğu siyasi ve toplumsal süreçler, şairin şiirine yansıyanlar olarak karşımıza çıkmış ve şairin yazılarıyla, röportajlarıyla desteklenerek incelenmiştir. Türk modernleşmesinde yaşanan aksaklıklar şairin şiirlerinde öne çıkan eleştiri konularından olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, titled“Criticism of Modernity In the Poems of İsmet Özel”, the poems in the works of poet, Erbain, Of Not Being A Jew, Bir Yusuf Masalı, were examined in the context of criticism of modernity. Poems are considered in the context of modernity, while they are sorted by date of publication and examined. Since many of the poems in the work called Bir Yusuf Masalı were collected by the poet later in Erbain, the remaining poems were added to the end of each theme and examined. As one of the most important representatives of Modern Turkish poetry in recent times, Özel's poems have been classified and studied in the context of social criticism, such as corruption, capitalism, consumer society, the state, the age of enlightenment and reason, Turkish modernization. While leaning towards the criticism of modernity in Özel's poems, on the one hand, the political and social processes that Turkey has undergone and undergone have come across as reflected in the poet's poetry and have been studied, supported by the poet's writings, interviews. The failures in Turkish modernization have been one of the prominent criticisms in the poet's poems.