Racism and loss of identity in Toni Morrison's a Mercy and the Bluest Eye
Tony Morrison'ın Merhamet ve En Mavi Göz romanlarında ırkçılık ve kimlik kaybı
  1. Tez No: 867578
  2. Yazar: SHAYMAA JABBAR AZIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tony Morrison, Merhamet, En Mavi Gözler, Irkçılık, Patriaerki, Kimlik Kaybı, Tony Morrison, A Mercy, The Bluest Eye, Racism, Patriarchy, Identity Loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anglo Amerikan Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çok tanınmış Afrikalı-Amerikalı yazar Tony Morrison, En Mavi Göz ve Merhamet'de ırkçılık, annelik ve ataerkilliğin siyahi kadın kimliğinin oluşumu ve gelişimi üzerindeki etkisine odaklanır. Bu romanlar ırkçılık, kölelik ve cinsiyet klişelerinin siyah kadınların kendi benliklerini ve kimliklerini geliştirme çabaları üzerinde nasıl büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Morrison, Merhamet adlı romanında on yedinci yüzyılın sonlarında Amerika'da ortaya çıkan köleliğin ilk günlerini ele almakta ve İngiliz-Hollandalı bir tüccar tarafından büyük bir çiftlik sahibinden satın alınan Florens'in hayat hikayesini anlatmaktadır. Florence annesi tarafından reddedilir ve sevgiyi yeni efendisinin evinde arar. Roman, ikircikli bir anne-kız ilişkisine dayanan köleliğin arka planını ve altında yatan yönünü yansıtır. En Mavi Göz, istismarcı bir evde sefil bir şekilde yaşayan Afrikalı-Amerikalı bir kız olan Pecola Breedlove'un trajik hikayesine dayanmaktadır. Güzelliğin ve sosyal kabulün ancak beyazlıkla mümkün olduğunu varsayan Pecola,“en mavi göze”sahip olmayı arzular. Bu çalışmanın amacı, her iki romanda da kadın karakterlerin kimlik oluşumuna etki eden çeşitli faktörlerin önemini vurgulamaktır. Her iki romanın da önemi, siyahların tarihini ve Afrikalı kadınların on yedinci yüzyıldaki deneyimlerinden, köleliğin başlangıcından yirminci yüzyıla uzanan ırk ayrımcılığını anlatmalarında yatmaktadır. Bu tez, Toni Morrison'ın En Mavi Göz ve Merhamet adlı iki romanını post-koloniyel bir bakış açısıyla inceleyecektir çünkü bu çalışma, önceden sömürgeleştirilen ülkelerdeki kadınlara yönelik sömürgeci ve oryantalist görüşü ortaya koymaya çalışmaktadır. Sonuç olarak, Morrison siyah kadınların kendi kimliklerini oluşturma mücadelesini tasvir etmektedir. Ataerkil otorite ve erkek egemenliği ile birlikte daha da şiddetlenen ırk ayrımcılığı, siyahi kadın kimliğinin parçalanmasında kritik bir rol oynamaktadır ve Morrison, kadınların özgüvenlerini, öz motivasyonlarını artırmanın ve nihayetinde kendi benliklerini bulmanın yollarını keşfetmeleri gerektiğini ima etmektedir.
Özet (Çeviri)
A very well-known African-American writer Tony Morrison focuses on the impact of racism, motherhood and patriarchy on the growth and creation of black female identity in The Bluest Eye and A Mercy. These novels illustrate how racism, slavery and gender stereotypes have huge impact on black women's efforts to develop their own selves and identities. In A Mercy Morrison portrays the early days of slavery emerging in the late seventeenth century in the Americas and the life story of Florens bought as a slave girl by an Anglo-Dutch trader from a plantation owner. Florence is rejected by her mother and looks for love at her new master's house and in other people. A Mercy mirrors the background and underlying aspect of slavery based on an ambivalent mother-daughter relationship. The Bluest Eyes focuses on the tragic story of an African-American girl Pecola Breedlove who lives miserably in an abusive home. Supposing that beauty and social acceptance is possible only through whiteness, Pecola desires to have“the bluest eye”. The purpose of this study is to highlight the importance of various factors that affect the identity formation of female characters in both novels. The significance of both novels lies in the fact that they tell the history of blacks and the experiences of African women from the seventeenth century, the beginning of slavery to racial discrimination in the twentieth century. This thesis will examine Toni Morrison's two novels The Bluest Eye and A Mercy, from a post-colonial perspective, since this study aims to reveal the colonial and orientalist vision about women in the former colonial countries. As a result, Morrison portrays black women's struggle to form their own identity. Racial discrimination exacerbated with patriarchal authority and male domination, play a critical role in the break-down of black women's identity and Morrison implies that women must find out the ways to enhance their self-confidence, self-motivation and ultimately find their own self.