Türkiye'de tüketici kredileri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin kredi ivmesi ve kredi değişkenleri açısından değerlendirmesi
The relationship between economic growth with the consumer credit impulse and consumer credit variables in turkey
  1. Tez No: 698293
  2. Yazar: BURCU BARLAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Kredileri, Ekonomik Büyüme, Kredi İvmesi, Tüketici Kredisi İvmesi, Kredi Değişkenleri, Fourier Nedensellik Testi, Toda Yamamoto Nedensellik Testi, Consumer Lending, Economic Growth, Credit Impulse, Consumer Lending Credit Impulse, Credit Variables, Fourier Causality Test, Toda-Yamamoto Causality Test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bankalar vermiş oldukları krediler ile birçok ülkede ekonomiyi yönlendiren en temel finansal kuruluşlardandır. Özellikle tüketici kredileri ekonomiye can vermesi ve kredi riskini tabana yaygınlaştırması nedeniyle banka kredilerinin mihenk taşlarındandır. Tüketici kredileri bu özellikleri ile ekonomide önemli bir ivme yaratarak ekonomik büyümede itici bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede çalışmanın amacı Türkiye'de 2006Q1-2020Q2 dönemleri arasında ekonomik büyüme ve tüketici kredileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada büyüme değişkeni olarak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış harcamalar yöntemiyle zincirlenmiş gayrisafi yurt içi hasıla değişim oranı, kredi değişkeni olarak hacim ve tutar değişkenleri ile Biggs vd. (2009) tarafından literatüre kazandırılan kredi ivmesi değişkeni kullanılmıştır. Literatürde yer alan kredi ivmesine ek olarak iki kredi ivmesi modeli daha geliştirilmiş ve bu modeller de analize dahil edilmiştir. Analizde değişkenlere Augmented Dickey Fuller (ADF), Perron (1989), Fourier ve KPSS birim kök testleri uygulanmıştır. Değişkenlerin durağanlık seviyelerinin farklı olması sebebiyle nedensellik Fourier yöntemi ile araştırılmış, klasik Granger nedensellik ve Toda Yamamoto testleri ile de sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre Fourier ve Toda Yamamoto yöntemleri yıllık reel hacim ve GSYH verileri ile hesaplanan tüketici kredisi ivmesinin ekonomik büyümenin nedeni olduğunu göstermiştir. Kümülatif frenkans Fourier yöntemine göre tüketici kredisi hacmi, Toda Yamamoto yöntemine göre tüketici kredisi kullandırım tutarı da ekonomik büyümenin nedenidir. Sonuç olarak Türkiye'de 2006Q1-2020Q2 dönemleri arasında tüketici kredisi kullandırım tutarı, tüketici kredisi hacmi, yıllık reel hacim ve GSYH verileri ile hesaplanan tüketici kredisi ivmesi ekonomik büyümenin nedeni iken literatürde yer alan tüketici kredisi ivmesi değişkeni ile ekonomik büyüme arasında bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Banks are one of the most basic financial institutions that direct the economy in many countries with the loans they give. In particular, consumer lending is one of the cornerstones of bank loans, as they stimulate the economy and widen the credit risk. With these features, consumer lending creates a significant momentum in the economy and play a driving role in economic growth. In this context, the aim of the study is to examine the relationship between economic growth and consumer lending between 2006Q1-2020Q2 in Turkey. In the study, the rate of change in the chained gross domestic product with the seasonal and calendar adjusted expenditures method as the growth variable, the volume and amount variables as the lending variable, and Biggs et al. (2009) credit impulse variable, which was introduced to the literature, was used. In addition to the credit impulse in the literature, two more credit impulse models were installed and these models were also included in the analysis. Augmented Dickey Fuller (ADF), Perron (1989), Fourier and KPSS unit root tests were applied to the variables in the analysis. The differentiation of the stationary levels of the variables was investigated by the Fourier method, and compare the results with the classical Granger causality and Toda Yamamoto tests. According to the results of the study, Fourier and Toda Yamamoto methods were the reason for the growth of consumer credit impulse calculated with annual real GDP and consumer loan volume data. The consumer lending volume according to the cumulative frequency Fourier method and the consumer lending amount according to the Toda Yamamoto method are also the reasons for the economic growth. As a result, between 2006Q1-2020Q2 period in Turkey, consumer lending amount, consumer lending volume and consumer credit impulse calculated by with annual real GDP and consumer loan volume data due to economic growth, consumer credit impulse variable could not be detected a relationship with economic growth.