Lokal ileri küçük hücreli dışı akciğer kanserinde konkomitan boost tekniği ile radyoterapi
- Tez No: 69843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lung cancer, Concomitant boost, Local control, Survival, Toxicity. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Kasım 1995 ile Eylül 1997 arasında lokal ileri (evre III A ve III B) küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısıyla kliniğimizde akselere radyoterapi (konkomitan boost) uygulanan 27 olguya ilişkin tedavi sonuçları değerlendirilmektedir. Yaşı 70 ve altında, Karnofsky performansı 60'ın üzerinde olan hastalar çalışma programına dahil edilmiştir. Hastaların 26'sı erkek, l'i kadındır. On hasta 60 yaşın altında, 17' si 60 yaş ve üzerindedir. Patolojik tanılar Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği sınıflama esas alınarak değerlendirilmiştir. Yirmibeş olguda epidermoid karsinom saptanırken, iki olguda büyük hücreli anaplastik karsinom ve bir olguda adenokarsinom gözlenmiştir. Hastaların tümünde primer tümör ve bölgesel lenf nodlarından oluşan geniş alana, 25 günde toplam 50 Gy verilmiştir. Primer tümöre yönelik boost (ek tedavi) dozu 14 hastada 10 Gy, 13 hastada 14.4 Gy olup ; toplam tümör dozu 60 ile 64.4 Gy arasında değişmektedir. Boost dozu geniş alan tedavisinden 6 saat sonra, 14 hastada günde lGy, 13 hastada 1.8 Gy şeklinde uygulanmıştır. Grade 3 akut toksisite olarak, hastalardan bir olguda özofajit; bir olguda lökopeni saptanmıştır. Diğer erken dönem yan etkiler tolere edilebilir düzeydedir. Grade 3 geç yan etki olarak, bir olguda grade 3 miyelit saptanmıştır. Serimizde elde edilen objektif yanıt oranı %44.5, medyan sağkalım 1 1 ay olup bir yıllık lokal kontrol % 68 ve, bir yıllık sağkalım %48'dir. Elde ettiğimiz bu sonuçlar standart, konvansiyonel radyoterapi sonuçlarından iyidir ve konkomitan boost tekniğinin uygulanabilir bir tedavi modalitesi olduğunu düşündürmektedir. Ancak, standart bir tedavi yöntemi olarak kabul edilebilmesi için çok sayıda hastayı kapsayan prospektif randomize çalışma sonuçlarıyla desteklenmesi gerekir. Anahtar sözcükler : Akciğer kanseri; Konkomitan boost; Lokal kontrol; Sağkalım; Toksisite.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, treatment results of 27 patients with the diagnosis of local advanced non small cell lung cancer, who received accelerated radiotherapy (concomitant boost) at our department between November 1995 and September 1997 have been evalueted.. Patients below 70 years of age and with Karnofsky score over 60 were joined to the study program. Twenty-six patients were male and one was female. Ten patients were younger than 60 years, while other 17 were over or equal to 60. Pathologic diagnosis is based on the classification suggested by the World Health Organisation (WHO). Twenty-five of the patients were epidermoid carcinoma, 2 were large cell anaplastic and 1 was adenocarcinoma. For all patients, 50 Gy was given to the large field consisting the tumor and regional lymphatics in 25 days. The boost dose given to the primary tumor had been 10 Gy for 14 patients and 14.4 Gy for the other 13 patients. Total tumor dose was between 60 Gy and 64.4 Gy. Boost dose was given 6 hours after the large field radiotherapy, as 1 Gy for the 14 patients and 1.8 Gy for the other 13. As grade 3 acute toxicity one esophagitis and one leucopenia had been found. Other acute side effects were at tolerable levels. As grade 3 late toxicity in one patient myelitis was found. In our series, objective response rate was % 44.5, median survival 1 1 months, 1 year local control rate % 68 and 1 year survival % 48. These results are better than conventional standard radiotherapy data and it can be said that concomitant boost radiotherapy is a feasible aproach for locally advanced lung cancer. However, there is necessity for supporting results from randomised studies with larger patient populations to accept this tecnique, as the standard treatment.