Normal Türk populasyonunda DEXA (Dual energy x ray absorptiometry) ile kemik mineral dansite tayini
- Tez No: 69841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜREYYA K. SOYUPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Kemik mineral dansitometri, DEXA (dual energy X- ray absorptiometry), Türk populasyonu, Referans değerler. IV, Osteoporosis, Bone mineral density (BMD), DEXA (Dual energy X-ray absorptiometry), Turkish population, Reference ranges V
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Osteoporoz yaşlı populasyonda major sağlık problemi olup sadece ABD'de yılda 1.5 milyon fraktüre neden olmaktadır. Kemik kütlesi, fraktür riskinin tayininde major belirleyici olup, kemik mineral dansitesinin (BMD) çeşitli tekniklerle ölçümü ile edilebilir. DEXA kabul -edilebilir doğruluk ve presizyon değerlerine sahip non-invaziv bir teknik olup özellikle osteoporotik fraktürlerin önemli olduğu kalça, vertebra ve el-bilek gibi bölgelerde ölçüm yapabilmektedir. Çalışmamızda Türk populasyonuna ait BMD referans değerlerinin elde edilmesi amacıyla 20-70 yaş arasında 1 10 erkek, 266 kadın toplam 376 olguda proksimal femur ve lumbar vertebra kemik mineral dansite (BMD) değerleri ölçümü yapılarak benzer model (Hologic QDR-1500) dansitometri cihazından elde edilen ölçümler; A.B.D. populasyonuna ait referans değerler ile karşılaştırıldı. BMD ortalama değerleri A.B.D. populasyonu ile karşılaştırıldığında (bölgelere göre değişmekle birlikte) erkeklerde proksimal femurda %5-ll (lumbar vertebralarda belirgin farklılık izlenmemiştir); kadınlarda proksimal femurda %4-26, lumbar vertebralarda %9-12'ye kadar varan farklılıklar göstermekte ancak yaş ile birlikte meydana gelen kemik kaybı oranlan (erkeklerde femoral BMD değerleri hariç) benzerlikler göstermektedir. Erkeklerde proksimal femurda A.B.D. populasyonundan daha yüksek kayıp oranlan izlenmektedir. Bu çalışmada BMD referans değerlerinin değişik toplumlara ve coğrafi bölgelere göre farklılıklar gösterdiği ve BMD sonuçlan değerlendirilirken ölçünryapılaııtopiuma ait referans değerler göz önüne alınarak yorum yapılması gerektiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bone Mineral Density Measurement by DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) in Normal Turkish Population. Fractures secondary to osteoporosis is a major health problem in the elderly population. Bone mass is the major predictive actor of risk of fracture, and is assessed by measuring bone mineral density (BMD) using any of several radiographic methods. DEXA, a non-invasive technique, can measure BMD at various sites. In 376 healthy Turkish volunteers (110 male, 266 female) measurements of hip and spine BMD were done with Hologic QDR-1500. Results were compared with that of the US population. When BMD reference ranges in men were compared with the US population, proximal femur BMD values are found to be lower by 5-1 1% in all sites, lumbar spine BMD values are not different in two populations. In women proximal femur BMD values are 4-26% (in all sites) and lumbar spine BMD values are 9-12% lower than those of the US population. However rates of loss (in BMD) are not different (except for men's proximal hip BMD). In men BMD rate of loss is higher that those of the US population. We have shown that BMD reference ranges differ according to race, geographic area and population. Therefore, when interpreting the BMD results of a certain population the norms for that group should be used for comparison. - ?