İstanbul için kentsel yeşil alanların oluşturduğu yeşil koridor güzergahları önerisi
Urban green areas for Istanbul green ways routes proposal
  1. Tez No: 698472
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN TOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Koridor, Haliç ve Çevre Bölgesi, Yeşil Alan, Green Corridor, Greenway, Haliç Area and Surroundings, Green Area
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez içerisinde planlama ve yeşil koridor kapsamında yeşil koridorların alanda bulunan tarihi, kültürel ve ekolojik değerlerinin göz önüne çıkarıldığı ve kazanımların elde edilmesinin sağlandığı bir çalışma olması yönünde öneriler sunulmuştur. Koridorlar üzerinde tahrip olmuş ve arka planda kalmış değerlerin açığa çıkarılarak koridor güzergahı boyunca yenilendiği ve canlandırılarak sunulduğu ve yeni oluşumlarında eklendiği alanlar yaratılması konuşunda yeşil koridor vurgusunun nemi anlatılmaya çalışılmıştır. Bölgelerin sadece tek bir odak üzerinde olup, odak iki noktanın birbirine bağlanması değil aradaki mesafelerde de insanları içine çekecek faaliyetlerin yapılması hedeflenmektedir. Temel sorunun çalışma alanı içerisinde verilen bilgiler gibi bütünleştirici, koruyucu ve eskinin eskide kalmasını sağlamayan bir anlayış biçimi ile yeşil koridor sistemlerini tasarlamak ve güzergahları üzerinde bütüncül bir planlama yaklaşımı izlemek gerekliliği savunulmuştur. Alanın doğal ve fiziki yapısı incelenmiş ve bu değerlendirmeler sonucunda koridorların planlanmasına karar verilmiştir. Çalışma alanının mevcut yerleşim alanları da dikkate alınmış ve buna yönelik öneriler geliştirilmiştir. Bu özellikler bazında Haliç bölgesi ve çevresi ele alınmış alanın sorunları, potansiyelleri, tarihi ve kültürel değerleri açığa çıkaran yeşil koridor güzergahları yaratılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis in the area of planning and historical context of the green corridor green corridor, which removed their cultural and ecological values into consideration and recommendation to be provided to obtain a study of the gains it was presented. The humidity of the green corridor emphasis was tried to be explained in the speech of creating areas where the damaged and remaining values on the corridors are revealed and renewed along the corridor route and presented by revitalization and added in their new formations. It is aimed that the regions are only on a single focus, and the focus is not on connecting two points to each other, but also on activities that will attract people at the distances in between. It has been argued that the basic problem is to design green corridor systems with an integrative, protective and not obsolete understanding like the information given in the study area and to follow an integrated planning approach on their routes. The natural and physical structure of the area was examined and as a result of these evaluations, it was decided to plan the corridors. The existing residential areas of the study area were also taken into account and suggestions were developed for this. On the basis of these features, the Golden Horn region and its surroundings were discussed and green corridor routes were tried to be created that revealed the problems, potentials, historical and cultural values of the area.