Tirozin kinaz inhibitörü ve immunmodülatör tedavi alan onkolojik hasta grubunda tiroid disfonksiyon gelişimi ve hastalık prognozu arasındaki ilişkinin araştırılması
Evaluation of tyrosine kinase inhibitors and immunecheckpoint inhibitors-induced thyroid disorders and their relationship ondisease prognosis in oncological patients
- Tez No: 698560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNUR YORULMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tirozin Kinaz İnhibitörleri, immünmodülatör tedaviler, tiroid disfonksiyonu, progresyonsuz sağkalım, Tyrosine Kinase Inhibitors, Immune Checkpoint Inhibitors, thyroid dysfunction, progression-free survival
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kanser immünolojisindeki gelişmeler sonrasında hedefe yönelik tedavilerin ve immünmodülatör tedavilerin kullanım sıklığı gittikçe artmaktadır. Bu tedavilerin kanser hücreleri üzerindeki etkileri yanında tiroid bezi üzerine de toksisiteleri görülmektedir. Çalışmamızda tirozin kinaz inhibitörü(TKİ) ve immünmodülatör tedaviler almakta olan hastalarda tiroid disfonksiyonu gelişimi ve disfonksiyon gelişiminin hastalık prognozu arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Medikal Onkoloji polikliniğine Ocak 2010 ve Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran ve tedavisinde TKİ ve İmmünmodülatör tedaviler alan hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, tanıları, almış oldukları tedavi tipleri, tiroid disfonksiyonu gelişim durumları ve disfonksiyon gelişiminin progresyonsuz sağkalım(PS) üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda tiroid disfonksiyonu gelişmesi en sık sunitinib, pazopanib, regorafenib ve sorafenib tedavileri alan hastalarda görülmüştür. Sunitinib ve pazopanib ile diğer grup ilaçları alan hastalar arasında disfonksiyon gelişme oranları kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür. Çalışmamızda bazal tiroid stimüle edici hormon(TSH) 1,73 mIU/L cut-off değerinde %79,5 sensitivite, %56,9 spesivite ve %87,3 oranında negatif prediktif değer ile hipotiroidi gelişimi ile bazal TSH değeri arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Sunitinib ve pazopanib tedavisi alan hastalarda tiroid disfonksiyonu gelişiminin PS süresi üzerine pozitif yönde etkisi olduğu görülmüştür. Çalışmamızda immünmodülatör tedavi alan hasta popülasyonunun küçük olması nedeniyle bu hasta gruplarında tiroid disfonksiyonu ile PS süresi arasındaki ilişki değerlendirilememiş olup daha büyük hasta popülasyonları ile yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Developments of the cancer immunology increase the frequency of use of targeted therapies and immunomodulatory therapies. Although these treatments are effective on cancer cells, they also have toxicity on the thyroid gland. We aimed to assess the Tyrosine Kinase Inhibitors(TKI) and Immune Checkpoint Inhibitorsinduced thyroid disorders and their relationship on disease prognosis. This was a retrospective cohort study of adult patients with oncological diagnosis treated with TKI and immune Checkpoint Inhibitors in Eskisehir Osmangazi University Hospital department of medical oncology, from 2000 January to 2019 December. The demographic characteristics of the patients, diagnosis, the types of treatment, the development of thyroid dysfunction and the effects of the development of dysfunction on progression-free survival (PS) were investigated. The development of thyroid dysfunction was most common in patients receiving sunitinib, pazopanib, regorafenib and sorafenib treatments. A statistically significant difference was observed between the patients taking sunitinib&pazopanib and other drugs for development of thyroid dysfunction. The results indicated baseline serum TSH as a potential predictive factor for development of hypothyroidsm with a cut-of value of 1.73 mIU/l, a sensitivity of 79.5% and a specifity of 56.9% and 87.3% negative predictive value. We found that the development of thyroid dysfunction has a positive effect on the duration of PS in patients receiving sunitinib and pazopanib treatment. Our patient population receiving Immune Checkpoint Inhibitors is small and so we could not assess the relationship between thyroid dysfunction and PS duration in these patient groups. More large-scale studies and longer follow-up is needed to assess.